Go to Top

Dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana v Sloveniji

Dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana je tema, ki najpogostejše zanima tujce, živečih v Sloveniji. V času pandemije korona virusa je sam postopek pridobivanja dovoljenja otežen, zato pojasnjujemo nekaj podrobnosti v zvezi s postopkom. Kako se uredi dovoljenje za začasno prebivanje?

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

V podjetju DATA s tridesetletno tradicijo nudimo tujcem v Sloveniji in njihovim delodajalcem različne storitve povezane z zaposlitvijo in bivanjem tujcev v Sloveniji, zato bomo veseli vašega povpraševanja na data@data.si, ali po telefonu na +386 01 6001 530 in +386 40 530 718 (Viber, WhatsApp).

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Dovoljenje za začasno prebivanje: največkrat je tujcu pravica do združitve družine zagotovljena po enem letu prebivanja v Sloveniji

Običajno tujec, državljan tretje države, dobi pravico do združitve družine pri prvem podaljšanju svojega dovoljenja v Sloveniji. Pomembno je, da mu je bilo pred tem že izdano dovoljenje za bivanje za vsaj eno leto. Pa tudi, da mu je bilo to podaljšano za še dodatno leto. Tujec lahko istočasno odda dokumentacijo za podaljšanje svojega dovoljenja in dokumentacijo za pridobitev dovoljenja za svoje družinske člane pri pristojnem organu. Na ta način vlagatelj prihrani nekaj časa, čeprav se bo najprej obravnavala njegova vloga.

Dovoljenje za začasno prebivanje: kdaj lahko za dovoljenje za začasno prebivanje za družinske člane vloži imetnik Modre karte EU?

Imetniki Modre karte EU lahko vložijo vlogo, s katero dobijo dovoljenje za začasno prebivanje, in sicer na podlagi združitve družine za svoje družinske člane že takoj, ko sami pridobijo prvo dovoljenje za delo in bivanje. Isto velja tudi za delavce na področju raziskav in visokega šolstva, premeščene delavce iz tretje države v Slovenijo in dolgotrajno premeščene delavce iz druge države EU v Slovenijo.

Informativni izračun plače

V podjetju Data vam lahko strokovnjaki pomagajo pri pridobivanju Modre karte EU, kot tudi pri pridobivanju ostalih dovoljenj na različnih osnovah. Poskrbimo tudi za dovoljenje za začasno prebivanje!

Dovoljenje za začasno prebivanje na podlagi združitve družine lahko tujec vloži kam?

Vlogo z ostalo dokumentacijo, ko se je pridobivalo dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana lahko vloži tujec oz. vlagatelj sam na pristojni Upravni enoti. To je ta, kjer ima sam prijavljeno začasno bivališče. Vlogo pa lahko odda tudi na pristojnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini, odvisno od tega iz katere države prihaja tujec oz. njegovi družinski člani. Pri tem lahko družinski član obenem odda tudi prstne odtise, kar mora v vsakem primeru narediti v tujini.

Pravni nasvet

Dovoljenje za začasno prebivanje: ali se lahko družinski član tujca v Sloveniji tudi zaposli?

Družinski član tujca se lahko, če v Sloveniji najde delodajalca, tudi zaposli. Potrebno je le naknadno zaprositi za delovno dovoljenja oz. informativni list pri pristojni instituciji.

Povežite se z nami in z veseljem vam bomo pomagali tudi v času pandemije korona virusa. V tem času se še bolj zavzeto trudimo, da stranke dovoljenja pridobijo v najkrajšem možnem roku.

Redno tudi spremljamo vse spremembe in novosti v zvezi s pridobivanjem ali podaljševanjem dovoljenj za delo in bivanje v Sloveniji.

Za vsa povpraševanja smo vam na voljo po elektronski pošti data@data.si ali na telefonski številki +386 01 6001 530 in +386 40 530 718 (Viber, WhatsApp).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja