Go to Top

Dovoljenja za bivanje – katere vrste poznamo, komu se lahko izdajo?

Dovoljenja za bivanje

Dovoljenja za bivanje so dovoljenja za vstop v RS in prebivanje za določen čas in za določen namen ali prebivanje za nedoločen čas. Kateri zakon ureja dovoljenja za bivanje? Veste, da v našem podjetju DATA poleg tega, da tujcem pomagamo pri ustanovitvi podjetij v Sloveniji, nudimo tudi podporo pri pridobivanju dovoljenj za bivanje oz. delo v Sloveniji? V kolikor bi potrebovali naše storitve, smo vam na voljo na 01/600-1530 ali na data@data.si.

Ustanovitev d.o.o. – hitro in enostavno na DATA točki!

Dovoljenja za bivanje določena v Zakonu o tujcih

Četrto poglavje Zakona o tujcih (ZTuj-2) opredeljuje prebivanje tujcev. Dovoljenja za bivanje se na splošno delijo na dovoljenja za začasno bivanje in dovoljenja za stalno bivanje. Dovoljenja za začasno bivanje se izdajo za določen namen in za določen čas. Izjemoma se lahko nekaterim tujcem izda dovoljenje za bivanje brez vezave za določen namen, če tako določa ZTuj-2. Dovoljenja za stalno bivanje pa se tujcem izdajo brez omejitev glede trajanja in namena bivanja v Republiki Sloveniji. Mora pa tujec za dovoljenje za stalno bivanje izpolnjevati pogoj neprekinjenega zakonitega bivanja na podlagi dovoljenja za začasno bivanje.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Katera dovoljenja za bivanje poznamo?

Več o samih pogojih in postopkih glede pridobivanja ali podaljšanja dovoljenja za bivanje, vam lahko svetujejo naši svetovalci iz oddelka za tujce! Za ponudbo svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si. Tokrat bomo samo na splošno pogledali nekatera dovoljenja za bivanja (za začasno bivanje). To so:

  • Enotno dovoljenje za prebivanje in delo (gre za dovoljenje za začasno prebivanje in delo, ki tujcu omogoča da vstopi, prebiva in dela v Republiki Sloveniji);
  • Enotno dovoljenje zaradi opravljanja dela kot samozaposlena oseba;
  • Dovoljenje za začasno prebivanje zaradi opravljanja dela na področju raziskav in visokega šolstva;
  • Dovoljenje za začasno prebivanje zaradi visokokvalificirane zaposlitve – modra karta EU;
  • Dovoljenje za začasno prebivanje zaradi študija;
  • Enotno dovoljenje zaradi opravljanje sezonskega dela in čezmejnega opravljanja storitev z napotenimi delavci;
  • Enotno dovoljenje za dnevnega delovnega migranta;
  • Dovoljenje za družinske člane na podlagi združitve družine.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Dovoljenja za stalno prebivanje

Dovoljenja za bivanje se lahko izdajo tudi za stalno prebivanje. Pogoj za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje je pet let neprekinjenega zakonitega bivanja v Republiki Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje. Obstajajo pa tudi izjeme, ko lahko tujec pridobi dovoljenje za stalno bivanje prej. V katerih primerih je to možno oz. kdaj pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje ni možna oz. se lahko zavrne, pa vam lahko svetujejo naši svetovalci iz oddelka za tujce. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za ponudbo.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja