Go to Top

Donacija dohodnine – samo še do 31. 12. lahko izberete organizacijo!

Donacija dohodnine – samo še do 31. 12. lahko izberete organizacijo! - Data d.o.o.

Donacija dohodnine je lahko namenjena nevladnim organizacijam, cerkvam in tudi političnim strankam!

Donacijo dohodnine oz. dela dohodnine odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino, lahko zavezanci izkoristite vsako leto. A čas za to se vam izteka. Rok za izbor upravičencev do donacij je le do konca decembra! Imate vprašanja povezana z dohodnino ali kakšnimi drugimi davki? Odgovore nanje vam lahko pomagajo najti naši davčni svetovalci. Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si za več informacij.

Informativni izračun za dohodnino

Donacija dohodnine v praksi

Davčni zavezanec lahko na podlagi vloge zahteva, da FURS nameni upravičencem do 1 % dohodnine, ki mu je odmerjena. Donacija dohodnine se nameni za financiranje upravičencev do donacij. Upravičenci so vsako leto objavljeni na seznamu, ki se ga dopolni v mesecu maju. Tudi namera donacije dohodnine več upravičencem hkrati je mogoča, dokler je odstotek dohodnine zaokrožen na desetinko odstotka. Skupno pa ti odstotki ne smejo presegati enega odstotka dohodnine. FURS upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katerega se dohodnina odmerja. Za spremembo izbranih upravičencev je potrebno bodisi vložiti novo zahtevo ali preklicati staro zahtevo.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

podjetniško svetovanje

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Komu je donacija dohodnine lahko dodeljena?

Upravičenci za prejem donacij so nevladne organizacije, reprezentativni sindikati, cerkve, druge verske skupnosti in politične stranke. Donacija dohodnine je lahko namenjena upravičencu iz seznama, ki je objavljen na eDavkih.

Informativni izračun za normirance

Komu je bila donacija dohodnine največkrat dodeljena v lanskem letu?

Po podatkih za leto 2020, je bila donacija dohodnine največkrat dodeljena društvu Rdeči noski. To je prejelo za 441.374,53 evra donacij iz naslova dohodnine. Takoj za njimi je bil največji upravičenec Slovenski Karitas, nato Zveza prijateljev mladine, na četrtem mestu pa Zveza prijateljev mladine Ljubljana-Moste. Peta v vrsti prejemnikov je bila Katoliška cerkev z 112.173,57 evra zbranih sredstev. Med političnimi strankami je prednjačila Slovenska demokratska stranka (SDS) s 37.199,71 evra sredstev, na 21. mestu med največjimi prejemniki. Nekaj mest nižje so Socialni demokrati (SD) z 28.319,29 evra.

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Kakšna je donacija dohodnine, če niste imeli odmerjene dohodnine oz. je ta nič?

V kolikor je odmerjena dohodnina nič, tudi donacija dohodnine ni izvedena. Mogoče je namreč donirati le do največ 1 % od dohodnine odmerjene po zakonu, ki ureja dohodnino. Mimogrede, preverite tudi ostale roke za dohodnino 2021 za fizične osebe ter preberite, kako si lahko znižate dohodnino za letošnje leto.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

DATA d.o.o.SPOT

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

 
 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja