Go to Top

Namenitev dela dohodnine nepridobitnim organizacijam

Namenitev dela dohodnine v višini 1 % od letošnjega leta

Namenitev dela dohodnine se je zvišala iz 0,5 % na 1 % na začetku letošnjega leta. Če ste lahko v preteklosti od dela dohodnine namenili pol odstotka največ petim nepridobitnim organizacijam, lahko sedaj odstotek donirate največ desetim nepridobitnim organizacijam.

Informativni izračun DOHODNINE 

Namenitev dela dohodnine – kdo lahko donira in komu?

Donira lahko vsak davčni zavezanec rezident. Zahteva lahko, da se do 1 % dohodnine, ki je odmerjena po zakonu o dohodnini od dohodkov.

podjetniško svetovanje

Vsak davčni zavezanec rezident ima pravico,  da do 1 % dohodnine, ki je odmerjena po zakonu o dohodnini od dohodkov, nameni za financiranje upravičencev do donacij.  To so nepridobitne organizacije, ki so objavljene na FURS-ovem seznamu. Na njem so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati ter registrirane cerkve in druge verske skupnosti.

PREBERITE; kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Namenitev dela dohodnine – koliko?

Davčni zavezanec lahko posameznim organizacijam nameni do odstotka dohodnine. Ta mora biti zaokrožen na desetinko odstotka, s tem da skupni namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati odmerjene dohodnine. V praksi to pomeni, da lahko zavezanec donira posamezni organizaciji 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %, … ali 1 % dohodnine. Zavezanec tako lahko tako del dohodnine nameni največ desetim organizacijam. To velja od letos, prej je bilo možno nameniti 0,5 % dohodnine.

Poznate naš kalkulator za izračun plače?

Namenitev dela dohodnine – postopek

Zavezanec obrazec za namenitev dohodnine lahko najde na spletni strani FURS-a. Oddati ga je možno preko storitev elektronskega poslovanja eDavki ali pa osebno po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Ste se že prijavili na naše e-novice?

Namenitev dela dohodnine vas ne stane nič!

Pomembno je poudariti, da v primeru, da če se zavezanec ne odloči za donacijo nepridobitnim organizacijam, ta denar ostane v državnem proračunu. To ne vpliva na znižanje vaše dohodnine, naredite pa nekaj za dober namen.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja