Go to Top

Zakon o dohodnini – kakšne bodo spremembe za posameznike?

Zakon o dohodnini bo vseboval dvig splošne olajšave

Zakon o dohodnini s predlogom novele zakona obeta spremembe. Novelo je pripravilo Ministrstvo za finance in jo poslalo v medresorsko usklajevanje. Cilj je razbremeniti posameznike, predlogi pa se bodo predvidoma začeli uveljavljati s 1. januarjem 2022.

Izračunajte si plačo!

Dvig splošne olajšave

Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Zakon o dohodnini bi s predlogi nove novele za nadgradnjo davčnega sistema razbremenil dohodke iz dela, tudi s postopnim zviševanjem splošne olajšave. Tako je med predlaganimi ukrepi načrtovan dvig splošne olajšave v naslednjem letu s 3500 evrov na 4500 evrov, nato pa do leta 2025 vse do 7500 evrov.

Regres za upokojence 2021

Zmanjšanje obdavčitve najbolj plačanih

Davčna stopnja v zadnjem 5. dohodninskem razredu bi se znižala iz 50 na 45 odstotkov, tako bodo najbolje plačani prejeli višje neto plače. Zakon o dohodnini z novim predlogom novele predvideva možnost višjega neobdavčenega izplačila nagrade za poslovno uspešnost do višine povprečne mesečne plače delavca, vključno z nadomestili plače, če je to za zavezanca ugodneje.

Vas zanima več novic s področja podjetništva? Z nami boste na tekočem z aktualnim dogajanjem:

Prijavite se na e-novice

Pravni nasvet

Nov zakon o dohodnini bo razbremenil dohodke iz kapitala

Spremembe novele zakona o dohodnini zadevajo tudi znižano stopnjo dohodnine od dohodka iz kapitala s 27,5 na 25 odstotkov. Stopnja dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem pa bi se znižala s 27,5 na 15 odstotkov. Zavezanci bodo tako imeli možnost vključitve dohodkov iz kapitala in oddajanj premoženj v najem v letno davčno osnovo.

Zakon o dohodnini s predlogom novele prinaša tudi spremembe olajšav za donacije in zaposlovanja. Tako je znižanje davčne osnove v višini 40 odstotkov vlaganj namenjeno za spodbujanje prehoda v zeleno in digitalno preobrazbo.

Želim se prijaviti na e-novice

Zakon o dohodnini in seniorske olajšave

Zakon o dohodnini in njegove davčne spremembe predvidevajo tudi seniorske olajšave, kar bi pomenilo znižanje davčne osnove v višini 1500 evrov za starejše od 70 let.

Predlog prinaša oprostitev plačila dohodnine za izplačila iz šolskih skladov za predšolske otroke, učence, dijake in študente. Hkrati pa tudi znižanje vrednosti bonitete za osebno električno vozilo za zasebne namene na nič.

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja