Go to Top

Dohodninska reforma – že z začetkom prihodnjega leta?

Dohodninska reforma oz. davčna reforma je bila ena izmed tem na nedavnem koalicijskem vrhu. Kakšne novosti lahko pričakujemo?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto!

Dohodninska reforma v letu 2024?

To, da se dohodninska zakonodaja v zadnjih letih pogosto spreminja, smo že navajeni. Vse kaže, da nas dohodninska reforma čaka tudi prihodnje leto. Dohodninska reforma oz. davčna reforma bi se naj osredotočila na razbremenitev plač. Te so v Sloveniji med najbolj obdavčenimi na svetu. Če je za leto 2024 napovedana dohodninska reforma, pa naj bi v letu 2025 sledile spremembe na področju davka na premoženje.

Opravite informativni izračun dohodnine z našim kalkulatorjem!

davčno svetovanje

Ustanovitev podjetja – hitro in enostavno na DATA točki!

Nov dohodninski sistem s 1. januarjem 2024?

Dohodninska reforma bi naj precej spremenila trenutni dohodninski sistem. Sistem bi naj bil bolj pregleden in pravičen. Spremeniti se namerava obračun dohodnine, namesto olajšav bi se naj uvedli odbitki. Trenutno imamo sistem, v katerem posameznik prejeme nek dohodek, od njega pa se odštevajo olajšave (kot so na primer splošna olajšava, olajšava za vzdrževane družinske člane …). Tako dobimo davčno osnovo. Na podlagi davčne osnove se izračuna davek. Odstotek odmere pa se določi glede na dohodninsko lestvico. Dohodninska reforma bi naj prinesla nov sistem. In sicer sistem neto razpoložljivega dohodka, v katerem bi sešteli dohodke (po nekaterih neuradnih informacijah poleg plače tudi zdaj neobdavčena povračila za malico in prevoz, regres ipd.) ter socialne transferje. Od tega bi odšteli prispevke in tako dobili davčno osnovo. Od te bi obračunali davek v odstotku, določenem po dohodninski lestvici. Ob tem bi imeli različne odbitke v absolutnem znesku (na primer za vzdrževanega družinskega člana). Ti odbitki bi zmanjševali višino davka, ki bi ga morali plačati.

Preberite tudi – Koliko znaša minimalna plača 2023?

Spremembe dohodninske lestvice?

Dohodninska reforma bi naj ukinila splošno olajšavo ter hkrati tudi spremenila dohodninsko lestvico. Prvi razred bi naj bil neobdavčen, do katere višine prihodka pa bo segal, pa še ni znano. Po nekaterih informacijah naj bi za mejo vzeli minimalne življenjske stroške. Ti znašajo približno osem tisoč evrov letno. Po mnenju ministrstva bi se takšen sistem bolje približal obdavčitvi po ekonomski moči posameznikov in teh ne bi spodbujal k davčno motiviranih odločitvam. Na ministrstvu še menijo, da predlagana sprememba načina obdavčitve ne bi pomenila povečanja davčnih obremenitev na skupni ravni. Kako bi naj potekala časovnica popravkov zakona o dohodnini? Od aprila do junija 2023 bi naj potekala pogajanja. Od julija do oktobra bi naj potekal zakonodajni proces, od septembra do decembra pa implementacija. S 1.1.2024 pa bi se naj zakonodaja začela uporabljati.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Ne le dohodninska reforma, ampak tudi …

Davčna reforma bi naj prinesla spremembe tudi pri nekaterih drugih davčnih predpisih. Omenjajo se davek na dodano vrednost, davek od dohodkov pravnih oseb in davek na motorna vozila. Z letom 2025 pa bi naj »prišel« tudi dolgo načrtovani davek na premoženje, ki bi se naj nanašal predvsem na nepremičnine. Ni pa izključeno, da bo zajel še kakšno drugo vrsto premoženja.

Dohodninska reforma oz. davčna reforma bo zagotovo v prihodnje zelo aktualna tema, ki jo bomo spremljali, zato:

ostanite na tekočem: prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja