Go to Top

Digitalni potni listi – testirali jih bodo na Finskem!

Digitalni potni listi – Finski inovacijo predlaga Evropska komisija

Digitalni potni listi bi lahko precej spremenili naše potovalne navade. Prihodnje leto jih bodo testirali na Finskem. In to na pobudo Evropske komisije.

Ustanovitev d.o.o. – DATA točka je odgovor!

Finska bi lahko postala prva država v EU, kjer se bodo uporabljali digitalni potni listi!

Država iz severa Evrope bi lahko postala prva članica Evropske unije, kjer bi se uporabljali digitalni potni list. V bistvu bi naj šlo za mobilno aplikacijo z digitalnimi kopijami osebnih izkaznic ter potnih listov. Digitalni potni listi bi tako nadomestili tradicionalne potovalne dokumente. Nova tehnologija pa bi omogočala, da bi potniki svoje podatke na letališča posredovali pred svojim prihodom na letališče oz. odhodom v tujino.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Digitalni potni listi predlog Evropske komisije!

Inovacijo (digitalni potni listi) je finskim oblastem predlagala Evropska komisija. Trenutno pripravljajo dokumente za pridobitev sredstev Evropske komisije. Evropska komisija je sicer preizkus digitalnih potnih listov predlagala še nekaterim drugim državam. Rezultati testiranja digitalnih dokumentov bi lahko v prihodnosti pomenili prečkanje mej (zgolj) z mobilnimi telefoni po celotni Evropski Uniji.

Kaj je treba vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Kako bi digitalni potni listi naj delovali?

Na Finskem bodo že v kratkem preizkusili aplikacijo. Potniki si lahko prostovoljno prenesejo program, s katerimi bodo vnaprej poslali podatke mejnim organom države, v katero potujejo. Informacije bodo tako vnaprej preverjene ter izbrisane po potovanju.

Preberite še – Se nam obetajo nove davčne spremembe?

Digitalni potni listi že v Ukrajini

Digitalni potni listi pa se uporabljajo že v Ukrajini. Leta 2021 je Ukrajina postala prva država na svetu, ki je fizičnim potnim listom dala enak status kot jih imajo digitalni potni listi. V aplikaciji Dila, ki jo pripravilo ministrstvo za digitalno preobrazbo Ukrajine, lahko uporabniki vidijo digitalne verzije svojih dokumentov. Lahko generirajo tudi QR kode, ki imajo »enako moč« kot sam potni list. Podobne digitalne dokumente uporabljajo tudi na Poljskem in v Južni Koreji. S testiranjem digitalnih dokumentov pa naj bi kmalu začeli tudi v Veliki Britaniji ter Združenih državah Amerike. Mimogrede, preberite tudi, da so se nedavno podražili potni listi v Sloveniji.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja