Go to Top

Digitalni boni 2022 niso namenjeni (pre)prodaji opreme!

Digitalni boni 2022

Digitalni boni 2022 so namenjeni za nakup določene računalniške opreme. Od 15.6.2022 je možen nakup s temi boni. Na Tržnem inšpektoratu pa opozarjajo, da so nekateri digitalni boni 2022 sicer bili uporabljeni za nakup računalniške opreme, a nato nekateri upravičenci opremo (pre)prodajo naprej! Za to je predpisana globa! Koliko znaša?

Vas zanima, kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Digitalni boni 2022 na voljo od 15. junija

Digitalne bone v vrednosti 150 evrov je prinesel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti. Komu pa so digitalni boni sploh namenjeni oz. kdo je do njih upravičen? Upravičenci (12.3.2022 so morali imeti v Sloveniji stalno prebivališče) so:

  • šoloobvezni otroki 7., 8. in 9. razreda;
  • dijaki srednjih šol;
  • študenti višje šole po predpisih o višjem strokovnem izobraževanju;
  • študenti študijskega programa prve, druge ali tretje stopnje po predpisih o visokem šolstvu;
  • udeleženci subvencioniranega izobraževanja, ki so stari 55 let ali več.

Digitalni boni 2022 se bodo lahko koristili do 30. novembra 2022, upravičencem pa so na voljo v informacijskem sistemu Fursa. Njihova skupna vrednost je 33,2 milijona evrov. Do prejšnjega tedna je digitalne bone unovčilo 78.532 upravičencev – v skupni vrednosti 11 milijonov evrov.

Opravite informativni izračun plače!

podjetniško svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Digitalni boni 2022 – tržni inšpektorat spremlja dogajanje, globe od 600 evrov!

Dogajanje na trgu spremlja tržni inšpektorat in ugotavlja, da se pojavljajo nekateri oglasi za prodajo ali menjavo opreme, pri kateri so bili za nakup uporabljeni digitalni boni 2022. Ob tem so opozorili, da zakon v primeru odsvojitve blaga, za katerega so bili za nakup uporabljeni digitalni boni 2022, pred potekom dveh let od nakupa, takšno dejanje opredeljuje kot prekršek. Za to je predpisana globa od 600 do 1800 evrov.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

Digitalni boni 2022 so namenjeni za boljšo digitalizacijo družbe

Ker so digitalni boni 2022 namenjeni tudi za mladoletne osebe, je za postopke pristojno sodišče. Zato, da se za ugotavljanje potencialnih prekrškov ne bi dodatno obremenjevalo sodišč, želijo na inšpektoratu vse upravičence, ki jim pripadajo digitalni boni 2022, pozvati, da upoštevajo pravila, ki so zapisana v zakonu. Kupijo naj opremo, ki jo resnično potrebujejo. Namen zakona je namreč boljša digitalizacija družbe.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja