Go to Top

Delovni inšpektorji opozarjajo na nizko raven spoštovanja zakonodaje

Vlada se je seznanila z aktivnostmi Inšpektorata RS za delo v letu 2016 in sprejela poročilo o njegovem delu. Iz poročila izhaja, da so delovni inšpektorji lani opravili 14.691 inšpekcijskih pregledov in pri tem ugotovili več kot 33.000 različnih kršitev.

izobraževanje

Funkcije za podjetnike

Kako uspešno izbrati nove sodelavce?

Več informacij

Delovni inšpektorji izrekli za več kot 3 milijone evrov glob

Inšpektorat RS za delo opravlja inšpekcijski nadzor na področju delovnih razmerij, varnosti in zdravja pri delu ter na področju socialnega varstva.

delovni inšpektorji

Delovni inšpektorji vseh treh inšpekcij so v letu 2016 opravili 14.691 inšpekcijskih pregledov, največ na področju nadzora delovnih razmerij (7754). Pri tem so ugotovili 33.360 različnih kršitev in na podlagi tega izdali 10.791 različnih ukrepov. Poleg tega so izrekli za nekaj manj kot 3,3 milijona evrov glob.

Da se boste v vašem podjetju izognili morebitnim nevšečnostim ob obisku inšpektorja, vam v podjetju Data nudimo pravno svetovanje. Pozorni morate biti predvsem na ustrezne pogodbe o zaposlitvi in na (pravočasno) plačilo za delo. Koristne informacije glede zaposlovanja novih delavcev pa delimo tudi na brezplačnem izobraževanju Funkcije za podjetnike.

Prijava na izobraževanje

Vse več kršitev delovnopravne zakonodaje

Na področju nadzora delovnih razmerij so delovni inšpektorji v letu 2016 prejel 5342 novih prijav.

Pri tem največ kršitev ugotavljajo na področju plačila za delo in to že vse od leta 2009. V lanskem letu so na tem področju zabeležili nekaj več kot 5000 kršitev, kar je največ doslej. Številne kršitve so se sicer nanašale na (ne)izplačilo regresa za letni dopust. Zakon o delovnih razmerjih v 217. členu (25. točka prvega odstavka) namreč določa, da se z globo od 3.000 do 20.000 evrov kaznuje delodajalec, ki ne poskrbi za izplačilo regresa svojim delavcem.

Delovni inšpektorji so sicer zaznali manj primerov neizplačila plač, ki bi se nanašala na daljšo časovno obdobje. Pogostejši pa so bili primeri prepoznega izplačila plač v posameznih mesecih. Torej da so denar delavcem nakazali po zakonsko določenem roku.

Delovni inšpektorji zato opozarjajo, da je raven spoštovanja delovnopravne zakonodaje v Sloveniji še vedno zaskrbljujoča. Število ugotovljenih kršitev je namreč skokovito naraslo – s 5466 kršitev na področju delovnih razmerij v letu 2008 na 11.788 kršitev v letu 2016.

Morda vas zanima tudi:

Prijava na izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja