Go to Top

Delo pod vplivom alkohola – lahko delodajalec opravi alkotest?

Delo pod vplivom alkohola predstavlja kršitev delovnih obveznosti!

Delo pod vplivom alkohola ni dovoljeno. Kako lahko delodajalec ukrepa, če gre za delo pod vplivom alkohola? Kakšne so lahko denarne kazni? Lahko delodajalec opravi alkotest na delovnem mestu? Če imate vprašanja delovne zakonodaje, se z njimi obrnite na naše pravne svetovalce! Pokličete lahko na 01/600-1530 ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Odprtje s.p. lahko opravite na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Delo pod vplivom alkohola je hujša kršitev!

Zaposleni mora biti v službi popolnoma trezen. Delo pod vplivom alkohola, pa tudi drog ali ostalih substanc, predstavlja kršitev delovnih obveznosti. In to je lahko tudi razlog, da delodajalec delavcu odpove pogodbo o zaposlitvi. V primeru da delavec opravlja delo pod vplivom alkohola, mora delodajalec to kršitev kaznovati. In sicer mora delavca takoj odstraniti z dela, delovnega mesta ter iz delovnega procesa! Na ta način se zagotovi varnost pri delu. Mimogrede, alkoholiziranosti pri delu se dotika tudi usposabljanje Varstvo in zdravje pri delu, ki ga lahko opravite pri nas na DATI.

Koliko bo znašala vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

Prepoved dela pod vplivom alkohola opredeljuje Zakon o varnosti in zdravju pri delu

To, da je delo pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc prepovedano, določa Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1). In sicer je tako opredeljeno v 51. členu. V tretjem odstavku tega člena je tudi določeno, da delodajalec lahko ugotavlja stanje delavca po postopku in na način, ki se ju določi v internem aktu delodajalca.

Preberite tudi – Božičnica 2022, jo bo vaše podjetje izplačalo?

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se ga izplača?

Alkotest na delovnem mestu?

Delodajalci v internih aktih določijo način in postopke, s katerimi se ugotavlja prisotnost alkohola, drog in prepovedanih substanc. Prav tako se v internem aktu določi odgovornega delavca ali zunanjo službo, ki izvaja meritve. Potrebno je opredeliti še, kako in kdo opravi analizo vzorcev ter kdaj se šteje, da delavec opravlja delo pod vplivom alkohola. V internem aktu je smiselno predvideti tudi, kaj sledi, v kolikor bi delavec odklonil preverjanje oz. alkotest. V takšnem primeru je smiselno sprejeti ukrep, da delavec z delom ne nadaljuje.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Zagrožene so tudi kazni!

Če delavec opravlja delo pod vplivom alkohola, ga lahko doleti tudi denarna kazen. In sicer ZVZD-1 določa, da lahko delavca zaradi dela pod vplivom alkohola ali drog doleti globa od 100 do 1000 evrov. Prav tako pa so predvidene tudi kazni za delodajalca, če zaposlenega po pozitivnem alkotestu, ne odstrani z delovnega mesta oz. procesa. In sicer je predvidena globa od 2000 do 40000 tisoč evrov. Predvidena kazen za odgovorno osebo pa je od 500 do 4000 evrov.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja