Go to Top

Delo na zadnji dan leta – vam pripada več plačila?

Delo na zadnji dan leta oz. na silvestrovo

Delo na zadnji dan leta oz. na silvestrovo – Zakon o delovnih razmerjih določa več vrst dodatkov za delo v manj ugodnih pogojih. A delo na silvestrovo ni eden izmed njih, saj ne gre za državni praznik. Je pa dodatek za delo na zadnji leta določen v Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma. Ste mogoče tudi vi v dilemi glede dodatkov, ki vam pripadajo glede plače ali pa imate kakšno drugo vprašanje glede delovnega prava? Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni svetovalci! Pokličite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega svetovanja!

Informativni izračun plače

Delo na zadnji dan leta – v ZDR-1 več vrst dodatkov

Zakon o delovnih razmerjih določa več vrst dodatkov za delo v manj ugodnih pogojih. Nedavno smo pisali o dodatku za praznično delo ter o dodatku za nedeljsko delo. V ZDR-1 sta določena tudi dodatka za nočno delo ter nadurno delo.

Ustanovitev podjetja

pravno svetovanje

Udeležite se skupinskega svetovanja pred registracijo podjetja!

Delo na zadnji dan leta – dodatek v kolektivni dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije

Kot že omenjeno silvestrovo ni državni praznik, tako, da delavcem ne pripada dodatek za praznično delo. Pripada jim pa v dejavnosti gostinstva in turizma. V Kolektivni pogodbi dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije je namreč določeno, da pripada delavcem v teh dejavnosti tudi dodatek za delo na zadnji dan leta oz. silvestrovo.

Registrirajte d.o.o. na Dati!

Delo na zadnji dan leta – kakšen dodatek za delavce v gostinstvu in turizmu?

V določilu 64. člena Kolektivne pogodbe dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije je določeno, da je delavec, ki dela na zadnji dan leta oz. silvestrovo upravičen do dodatka v višini 150 %. A pozor – ta pripada zgolj za ure delo od 18. ure do polnoči. V primeru, da delavec začne z delom pred 18. uro, mu za ure pred tem ne pripada dodatek za delo na silvestrovo.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Delo na zadnji dan leta – kako pa je plačano delo po polnoči?

Kako bo pa plačano delo, če bo delavec delal tudi prek polnoči? Recimo, da je delavec delal od 18. ure do treh zjutraj? V tem primeru mu za prvih 6 ur pripada dodatek za delo na silvestrovo (150%). Za delo od polnoči do treh pa mu pripada dodatek za delo na praznik, saj je prvi januar državni praznik. Tudi v tem primeru je v kolektivni pogodbi določen dodatek 150 %.

Prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja