Go to Top

Delavec migrant upravičen do zmanjšanja osnove zaradi prevoza!

Delavec migrant je upravičen do zmanjšanja davčne osnove za stroške prevoza

Delavec migrant (slovenski davčni zavezanec), ki je zaposlen pri delodajalcu v tujini, je upravičen do zmanjšanja davčne osnove od dohodkov iz delovnega razmerja za stroške prevoza na delo v tujino in nazaj. Tako je razsodilo vrhovno sodišče. O čem je presojalo?

Odprtje podjetja na DATA točki – hitro in enostavno!

O čem je presojalo vrhovno sodišče?

Vrhovno sodišče je presojalo eno izmed odločb Fursa. In sicer je odločilo, da je po ustanovnoskladni razlagi 45. člena zakona o dohodnini (ZDoh-2), delavec migrant (zaposlen pri delodajalcu v tujini – Avstriji), kot davčni zavezanec upravičen do zmanjšanja davčne osnove od doseženih dohodkov iz delovnega razmerja za stroške prevoza na delo in z dela. Sem sodi tudi vožnja od domovanja v Sloveniji do kraja v tujini, kjer dejansko opravlja delo, in nazaj. V presojanem primeru je bilo sporno vprašanje davčnega upoštevanja stroškov prevoza od delavčevega mesta opravljanja dela v tujini do njegovega prebivališča v Sloveniji. Tu prebiva tudi njegova družina.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Delavec migrant – upoštevanje takšnih stroškov ni urejeno

Na vrhovnem sodišču so pojasnili, da v Sloveniji upoštevanje takšnih stroškov ni posebej urejeno. Zato so najprej presojali, ali iz veljavne zakonodaje izhaja, da se tudi navedeni stroški davčnemu zavezancu priznajo kot »stroški prevoza na delo in iz dela glede na dejansko prisotnost na delovnem mestu v tujini«, za višino katerih se davčna osnova za odmero dohodnine takšnemu davčnemu zavezancu (delavec migrant) zniža. Mimogrede, preberite tudi na kakšen način je možno znižanje dohodnine za leto 2022.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kaj so presodili? Delavec migrant je upravičen do zmanjšanja davčne osnove za stroške prevoza!

Kaj so zapisali v  sporočilu za javnost so na vrhovnem sodišču? Takšni stroški so po svoji pravni naravi v bistvenih vidikih enaki drugim stroškom za prevoz na delo in z dela, ki se upoštevajo pri ustreznem izračunu oz. znižanju davčne osnove. Dodali so še: »Tako je povsem razumno in neločljivo povezano z obstojem tesnih družinskih vezi, da se delavec migrant od mesta opravljanja dela v tujini občasno vozi (vrača) tudi na svoje prebivališče, kjer prebiva njegova družina.« Ob nastanku takih stroškov prevoza se razpoložljivi dohodek davčnega zavezanca, ki je bil ustvarjen v tujini, dejansko zniža. To je treba upoštevati tudi pri odmeri dohodnine. V nasprotnem primeru bi bilo kršeno pravilo davčne pravičnosti. Ob tem je vrhovno sodišče še ugotovilo neustavnost ene izmed določb. In sicer je določba v uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, ki kot pogoj za upoštevanje omenjenih zakonskih določil opredeljuje minimalno število voženj od prebivališča do delovnega mesta v tujini in nazaj na vsaj štirikrat tedensko, neustavna.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja