Go to Top

Davčni obračun DohDej 2022 – rok za oddajo je vse bližje!

Davčni obračun DohDej 2022 oz. njegova oddaja je vse bližje! Kdo ga mora oddati? Na kak način? Do kdaj ga je potrebno oddati?

Pretvorite vašo bruto plačo v neto z našim kalkulatorjem!

Kdo mora predložiti davčni obračun DohDej 2022?

Obveznost, da predložijo davčni obračun DohDej 2022 (gre za obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto), imajo fizične osebe z dejavnostjo (se pravi tudi samostojni podjetniki). Dohodek iz dejavnost je sicer ena izmed podvrsti dohodnine, osebnega davka. Za dohodek iz dejavnosti se šteje vsak dohodek, ki je dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, ne glede na formalni status, vrsto dejavnosti ali pravno podlago zanjo. Davčni zavezanec, lahko takrat, ko oddaja davčni obračun DohDej 2022 obvesti Furs tudi o prenehanju ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov. Spomnimo, normirani s.p. 2023 je po dohodninskih spremembah nekoliko manj davčno zanimiv. Če ne želite več biti normiranec s.p. lahko to označite v davčnem obračunu.

Bilanca stanja in izkaz uspeha – veste, kako sestaviti?

računovodsko svetovanje

Tudi davčni obračun DDPO 2022 je potrebno oddati do konca marca!

Do kdaj ga je potrebno predložiti?

Tako kot davčni obračun DDPO 2022 pravne osebe, je potrebno tudi davčni obračun DohDej 2022 predložiti tudi do 31. marca 2023. Drugi odstavek 358. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) namreč določa, da je davčni obračun potrebno predložiti najpozneje v treh mesecih po poteku koledarskega leta za preteklo leto. Mimogrede, veste, da pri nas organiziramo delavnico Zaključna bilanca za leto 2022? Na njej se lahko samostojni podjetniki naučite, kako pripraviti in izdelati zaključna poročila za Furs in Ajpes! Prijavite se lahko tukaj! V kolikor bi pa potrebovali posvet z računovodjo ali davčnim svetovalcem, pa lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si ter se dogovorite za termin plačljivega strokovnega svetovanja!

Računovodja – kakšne so naloge in obveznosti?

Kako se odda davčni obračun DohDej 2022?

Davčni obračun DohDej 2022 se lahko predloži le v elektronski obliki preko sistema eDavki. Možno je z vnosom neposredno v ta obrazec ali pa uvozom xml. sheme (običajno iz enega od računovodskih programov).

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja