Go to Top

Davčni obračun DDPO 2022 – ne pozabite na oddajo! Do kdaj?

Davčni obračun DDPO 2022 oz. obračun davka od dohodkov pravnih oseb bo treba kmalu oddati! Do kdaj? Kako to storite?

Preberite še – Regres 2023, koliko znaša minimalni regres?

Kdo mora predložiti davčni obračun DDPO 2022?

Kdo so zavezanci za predložitev obračuna DDPO? Kdo mora torej predložiti davčni obračun DDPO 2022? Zavezanci so pravne osebe domačega ali tujega prava, ki so:

  • Rezidenti RS in morajo obračunati davek od vseh dohodkov (ne glede na to ali je vir v Sloveniji ali tujini) ali
  • Nerezidenti RS, ki so v Sloveniji zavezani za obračun in plačilo davka od dohodkov, ki jih dosegajo z opravljanjem dejavnosti oz. poslov v poslovni enoti ali preko poslovne enote nerezidenta v Republiki Sloveniji (npr. podružnice tujih družb).

Davčni obračun DDPO 2022 morajo oddati tudi zavodi, društva, verske skupnosti, politične stranke, zbornice ipd.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

S.p. ali d.o.o. – kakšne so razlike?

Do kdaj ga je treba predložiti?

Drugi odstavek 358. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) določa, da je potrebno davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb predložiti najpozneje v treh mesecih po poteku koledarskega leta za preteklo koledarsko leto. To pomeni, da je davčni obračun DDPO 2022 treba predložiti najpozneje do petka, 31.3.2023. Mimogrede, bi potrebovali pomoč pri pripravi obračuna? Ali pa imate kakšne dileme pri pripravi? Obrnite se na naše računovodje ali davčne svetovalce! Za termin plačljivega strokovnega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si.

Preberite tudi –  Kdaj bo izplačilo dohodnine 2022?

Kako se odda?

Davčni obračun DDPO 2022 zavezanci vlagajo izključno v elektronski obliki. To je možno preko sistema eDavki. Lahko se odločijo za neposreden vnos podatkov v obrazec ali pa uvozijo xml. shemo.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Lahko spremenite način ugotavljanje davčne osnove!

Če želi zavezanec spremenite način ugotavljanja davčne osnove (dejanski ali normirani odhodki), lahko to stori, ko oddaja davčni obračun DDPO 2022. V splošnih podatkih v prilogi 1 je potrebno označiti:

  • priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov in izpolniti prilogo 20 obračuna, če želi ugotavljati davčno osnovo na ta način in izpolnjuje vse pogoje za to, ali
  • obvestilo o prenehanju ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, če ne izpolnjuje več pogojev za ugotavljanje davčne osnove na takšen način ali pa ne želi več ugotavljati davčne osnove na takšen način.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja