Go to Top

Davčna reforma – ob enakih plačah bomo zaslužili več!

Davčna reforma je v zadnjih dneh pogosto tema pogovorov. Še posebej so se je razveselili vsi zaposleni, pa seveda tudi delodajalci. Delavci bodo namreč, če bo reforma sprejeta, ob enakem strošku delodajalca dobili višje neto izplačilo.

Informativni izračun plače

Davčna reforma prinaša višje neto plače

Davčna reforma - ob enakih plačah bomo zaslužili več!Davčna reforma vsem zaposlenim prinaša višje neto plače. Nova dohodninska lestvica namreč zvišuje meje vseh dohodninskih razredov. Hkrati se bo znižala stopnja dohodnine v drugem dohodninskem razredu, in sicer s 27 % na 26 %, ter v tretjem dohodninskem razredu s 34% na 32%. Reforma pa ne niža le dohodninske stopnje, ampak prinaša tudi višje olajšave. Tako se bosta povišali splošna in dodatna olajšava.

Delavci bomo tako, tudi če nam delodajalec plače ne bo povišal, po uvedbi davčne reforme, prejeli višje neto plače. Davčna reforma bo zagotovo spodbudila delodajalce tudi k pogostejšemu nagrajevanju delavcev. Ob enakem strošku za delodajalca, bodo delavci namreč prejeli višja neto izplačila nagrad kot do sedaj.

Še bolj pa se bomo razveselili regresa za letni dopust

Davčna reforma bo obdavčitve razbremenila regres za letni dopust. Če bo davčna reforma potrjena, bo že regres v letošnjem letu povsem neobremenjen z davki in prispevki, in sicer do višine povprečne bruto plače v Sloveniji. To pomeni, da bo strošek delodajalca z izplačilom regresa, enak prejetemu izplačilu delavca. delavci, katerih delodajalec se bo npr. odločil izplačati regres v višini 1.500,00 EUR, bodo tudi prejeli izplačanih 1.500,00 EUR regresa. Regres bo moral biti izplačan najmanj v višini minimalne plače, kot je veljalo že sedaj. To pomeni, da bo najnižji regres, ki ga po novem prejel delavec, znašal 887,00 EUR.

Pravni nasvet

Nagrajevanje delavcev

Delodajalec ima več možnosti nagrajevanja delavcev. Poleg regresa za letni dopust (ki je do določene višine obvezen), lahko delavce nagrajuje iz naslova delovne uspešnosti ali iz naslova poslovne uspešnosti. Za vsako nagrajevanje mora imeti ustrezno podlago. V naši pravni službi svetujemo delodajalcem, kako učinkovito in zakonito nagrajevati delavce, ter kako sprejeti ustrezne pravilnike, ki takšne nagrade omogočijo. Za nasvet in ponudbo nam lahko pišete na [email protected] ali nas pokličete na 01 6001 528.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja