Go to Top

Davčna reforma: z letošnjim letom naj bi bil regres že neobdavčen

Davčna reforma

Davčna reforma se dotika tudi regresa za letni dopust, in sicer bi bil ta že z letošnjim letom neobdavčen. Slednje bo seveda veljalo, če bo davčna reforma potrjena!

Cilj davčne reforme vsekakor je, da zaposleni dobijo več. To pomeni, da bi delavec regres, ki bi ga podjetje izplačalo v višini do povprečne bruto plače, prejel v celoti. Bruto znesek bo namreč enak neto znesku, ki ga bo zaposleni prejel na svoj račun. Na primer delodajalec, ki se bo npr. odločil izplačati delavcem regres v višini 1.600,00 EUR, bodo delavci prejeli izplačanih 1.600,00 EUR regresa.

Informativni izračun plače

Če bo davčna reforma potrjena, bo regres v letošnjem letu povsem neobremenjen z davki in prispevki. In sicer do višine povprečne bruto plače v Sloveniji. Torej, država se bo pripravljena odreči tako dohodnini kot prispevkom na regres za letni dopust, če ne bo presegel zneska povprečne slovenske bruto plače. Povprečna slovenska bruto plača trenutno znaša 1692,00 evrov. Delavca (ki bi dobil celotni znesek), prav tako pa tudi delodajalca, tak regres ne bi stal niti evra prispevkov in dohodnine.

V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih je delodajalec dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače. Minimalna plača trenutno znaša 886,63 EUR. To pomeni, da bo, v kolikor bo davčna reforma potrjena, najnižji regres, ki ga po novem prejel delavec, znašal 886,63 EUR.

Pravni nasvet

Sedaj je regres oproščen plačila prispevkov do 70 odstotkov povprečne plače. Z novo davčno reformo pa tega ne bo več. Ta bo namreč v celoti oproščen (v kolikor bo izplačan do višine povprečne bruto plače). Nova davčna reforma tako pomeni vsekakor razbremenitev regresa

Pravno svetovanje

Če imate dodatna vprašanja glede pravic in obveznosti iz naslova regresa za letni dopust, vam lahko ponudimo svetovanje pri naših pravnikih. Za ponudbo nam pišite na elektronski naslov [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja