Go to Top

Davčna napoved – kdaj jo mora zavezanec vložiti sam?

Zavezanec mora sam vložiti napoved za odmero dohodnine, če mu informativni izračun ni bil vročen do 15. junija tekočega leta za preteklo davčno leto, ne glede na višino prejeta dohodka. Davčna napoved za leto 2017 mora biti vložena Finančni upravi RS (Furs) najkasneje do 31. julija 2018.

>>> Vas mika dodaten zaslužek? Oglasite se na brezplačnem izobraževanju Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo in skupaj s podjetniškimi strokovnjaki poiščite pravo poslovno idejo. Razložili vam bodo tudi, kako poteka postopek za ustanovitev podjetja.

Informativni izračun dohodnine za leto 2017

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Informativni izračun dohodnine je sestavljen na podlagi podatkov, s katerimi Furs razpolaga na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih Fursu posredovali izplačevalci in zavezanci. Furs informativni izračun dohodnine sestavi za vse zavezance, ne glede na višino prejetega dohodka.

Nekateri ste informativni izračun dohodnine za 2017 že prejeli. Če ste lani med letom plačali preveč dajatve, bo Furs preplačila vrnil najpozneje 28. maja. Za doplačila pa imate čas do 30. maja. Ob tem opozarjamo, da omenjena datuma za vračilo in doplačilo veljata le za prejemnike izračunov iz prvega svežnja, ki niso oddali ugovora. Več informacij najdete v prispevku Prvi informativni izračuni dohodnine so pripravljeni.

Davčna napoved mora biti posredovana Fursu do konca julija

Približno pol milijona ostalih zavezancev bo informativne izračune prejelo konec meseca maja oziroma v začetku junija. Če informativnega izračuna kljub temu ne boste prejeli do 15. junija, pa ste v letu 2017 prejeli obdavčljive dohodke, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, morate sami oddati napoved za odmero dohodnine. In sicer ne glede na višino prejetega dohodka. To morate storiti najkasneje do 31. julija 2018.

davčna napovedDavčna napoved se vloži na finančnem uradu, v katerem ste v času vložitve napovedi vpisani v davčni register. Obrazec za odmero dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na Fursovi spletni strani. Če imate pri izpolnjevanju obrazca težave, vam nudimo davčno svetovanje. Vse o  davčnih obveznostih podjetnika pa lahko izveste tudi na izobraževanju Abeceda poslovanja.

V kolikšnem času lahko tisti, ki boste sami napovedali odmero dohodnine, pričakujete odločbo?

Odločbo o odmeri dohodnine Furs v primeru, ko zavezanec sam vloži napoved za odmero dohodnine ali ko zoper informativni izračun dohodnine v roku vloži ugovor. V teh primerih Furs preveri navedbe zavezanca in na podlagi svojih podatkov in podatkov davčnega zavezanca izda odločbo. Z dnem vročitve odločbe začne teči rok za izpolnitev davčne obveznosti. Pa tudi rok za vložitev pritožbe (15 dni od vročitve odločbe). Rok za izdajo odločbe je 31. oktober.

>>> Kakšne so prednosti in slabosti, ki vam jih utegne prinesti odprtje podjetja? Preverite na našem brezplačnem izobraževanju!

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja