Go to Top

Zakonske zamudne obresti – kdaj jih je potrebno plačati?

Zakonske zamudne obresti so z zakonom predpisana posledica zamude pri plačilih. Če je dolžnik v zamudi z izpolnitvijo svoje denarne obveznosti, dolguje poleg glavnice še zakonske zamudne obresti. Kdaj pričnejo teči zakonske zamudne obresti in kolikšna je obrestna mera?

Informativni izračun plače

DATA d.o.o. za vaše podjetje vodi računovodski servis ter vam svetuje na podjetniški poti.

Pri DATA d.o.o. v mesecu marcu nudimo brezplačen webinar ‘Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja’. Izberite termin, ki vam ustreza in se prijavite tukaj. DATA d.o.o. vam nudi vse na enem mestu: pri nas lahko brezplačno registrirate podjetje, za vaše podjetje vodimo računovodski servis ter vam nudimo kakovostno svetovanje glede pravnih, finančnih, računovodskih, davčnih in podjetniških temah. Na naši spletni strani pa lahko dostopate do uporabnih obrazcev.

Pišite nam na [email protected] za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun plače

Zakonske zamudne obresti so določene z zakonskim predpisom

Za izračun zamudnih obresti kliknite tukaj. Zakonske zamudne obresti so obresti, ki so določene z zakonom in veljajo, če se upnik in dolžnik ne dogovorita drugače. Zakonske zamudne obresti ureja Zakon o predpisani obrestni meri zamudnih obresti (ZPOMZO-1). Obrestna mera zamudnih obresti se obračuna na letni ravni, velja pa za denarne (ne pa tudi druge) obveznosti. Upnik in dolžnik lahko sicer s pogodbenim določilom zamudne obresti tudi izključita.

Informativni izračun dohodnine

Obrestna mera zakonskih zamudnih obresti

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Na podlagi Zakona o predpisani obrestni meri zamudnih obresti se višina obresti in vse spremembe objavijo v Uradnem listu RS. Predpisana obrestna mera velja za obdobje šestih mesecev, ki se začne z januarjem oziroma julijem vsakega koledarskega leta. Za šestmesečno obdobje, ki se je začelo s 1. januarjem 2021, znaša predpisana obrestna mera zamudnih obresti 8 odstotkov.

Informativni izračun za normirance

Kdaj pričnejo teči zamudne obresti?

Zakonske zamudne obresti pričnejo teči z dnem nastanka zamude. Obračunajo se torej od dneva nastanka zamude do dneva plačila.

Pravni nasvet

Kaj pa pogodbene obresti?

Zakonske zamudne obresti niso isto kot pogodbene zamudne obresti. Slednje so zamudne obresti za katere se dogovorita stranki s pogodbo, ne glede na zakonski predpis. Tudi pogodbene zamudne obresti začnejo teči s prvim dnem zamude, kar pomeni naslednji dan po zapadlosti obveznosti. Kolikšna je obrestna mera in kako se obračunajo določita stranki sami. Pogodbene obresti nehajo teči, ko vsota zapadlih, pa ne plačanih obresti doseže glavnico.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja