Go to Top

Cene nepremičnin vedno višje

Cene nepremičnin so višje, a si jih lažje privoščimo kot leta 2008

Cene nepremičnin letijo v nebo, situacija na trgu nepremičnin pa je izredno živahna. Razlog za to se deloma skriva tudi v ugodnih kreditnih pogojih, ki jih nudijo banke. Drug razlog pa je premajhno število stanovanjskih nepremičnin in spremenjena mentaliteta bivanja po epidemiji. Če želimo kupiti 60m2 veliko stanovanje v Ljubljani je za to potrebno odšteti 11,2 povprečne letne neto plače.

Izračunajte si plačo!

Kako je na cene nepremičnin vplivala epidemija?

Potrebujete računovodsko svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Vladni ukrepi, ki so onemogočili poslovanje nepremičninskih agencij, so za posledico pustili  manjše število transakcij z nepremičninami. Cene nepremičnin za poslovno dejavnost stagnirajo, medtem ko se cene nepremičnin za stanovanja, hiše in parcele vztrajno dvigajo. K temu je sigurno pripomogla tudi sprememba miselnosti in vzpostavljene oblike dela, kot je npr. delo od doma, ki je tekom epidemije postalo vse bolj priljubljena oblika dela.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2021

Cene nepremičnin v razmerju s povprečno plačo

V zadnjih sedmih letih so cene nepremičnin v povprečju zrasle za skoraj polovico. V času prejšnje gospodarske krize (2007, 2008) bi za nakup enakega stanovanja morali nameniti 14 povprečnih letnih neto plač.

Povprečna plača pa je od zadnje gospodarske krize leta 2007 zrasla za 44 odstotkov. Najbolj ugoden nakup nepremičnin je veljal leta 2014, ko so cene nepremičnin dosegle dno. Takrat je lahko posameznik kupil 60m2 veliko stanovanje z 10 povprečnimi letnimi neto plačami.

podjetniško svetovanje

Kako na cene nepremičnin vplivajo banke?

Banka Slovenije ocenjuje morebitno prenapihnjenost cen nepremičnin s primerjavo med vrednostjo stanovanja velikosti 60m2 in letno plačo. Zaenkrat trdijo, da vzroka za strah še ni, saj so cene znotraj meja evropskega povprečja.

Stroški stanovanjskega posojila so trenutno rekordno nizki. Banke ponujajo stanovanjske kredite s fiksno obrestno mero pod 2 odstotka. Primerjava višine kreditnih obrokov glede na dane obrestne mere danes in leta 2007 kaže, da bi za enak znesek kredita iz leta 2007 plačevali kar 41 % višji mesečni obrok, kot če danes vzamete posojilo.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Vzroki in posledice visokih cen nepremičnin

V mestnih središčih primanjkuje nepremičnin, zato je povpraševanje večje od ponudbe, kar vpliva na dvig cen. Z izgradnjo novih stanovanj, ki bo lažje dosežena tudi zaradi novele stanovanjskega zakona, ki omogoča večje zadolževanje stanovanjskih skladov, je možno pričakovati padec cen. V kolikor se odločite za nakup nepremičnine, pa bodite pozorni na različne vidike, tako pravne kot tudi davčne, predvsem pa poskrbite, da preverite stanje nepremičnine v zemljiški knjigi.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja