Go to Top

Bolniški list – kako naj delodajalec izplača bolniško, če ga ne prejme?

Bolniški list je osnova, s katero delavec dokazuje upravičenost svoje odsotnosti z dela. A nekateri zdravniki zaradi stavke v zdravstvu bolniških listov ne izdajajo. Kaj naj delodajalec stori, če delavec javi, da je bolan, bolniškega lista pa ne prejme?
Vprašanja delovnopravne zakonodaje lahko naslovite tudi na naše pravne svetovalce. Za termin plačljivega strokovnega svetovanja pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Izračunajte si plačo

Bolniški list – zakaj je tako pomemben?

Ko delavec zboli, mu zdravnik lahko odpre bolniški stalež in izda bolniški list. To je torej potrdilo za delodajalca, da delavec ni bil zmožen opravljati dela. S tem je upravičen do nadomestila plače zaradi bolezni. Iz bolniškega lista je moč razbrati obdobje in razloge odsotnosti z dela, na tem pa temelji tudi višina nadomestila plače, ki jo delavec prejme.

Brezplačno registrirajte podjetje

Ustanovite s.p. na Dati!

Zdravnik bolniškega lista ni izdal – kaj naj naredi delodajalec?

Trenutno v zdravstvu poteka stavka, ki se zaostruje. Na Ministrstvu za zdravje in na ZZZS zdravnike pozivajo, naj tudi v tem času izdajajo bolniške liste. A nekateri zdravniki kljub temu tega ne počnejo, češ da to ne sodi med nujne storitve. To lahko pri zaposlenih ustvari tudi resne socialne stiske, saj je, kot rečeno, bolniški list podlaga za bolniško nadomestilo. Kako to rešiti?

Delodajalec gre lahko v tem primeru tudi na zaupanje in delavcu brez bolniškega lista izda bolniško nadomestilo. Če bi se pozneje izkazalo, da je delavec situacijo zlorabil in ni bil bolan, ima delodajalec takrat še vedno možnost začeti izredne postopke in na primer zahtevati vračilo denarja. Neopravičena odsotnost od dela pa je po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) lahko tudi podlaga za izredno odpoved delovnega razmerja!

Izračunajte si dohodnino

Pravila glede bolniškega lista lahko zapišete tudi v interni pravilnik podjetja

Delodajalec ima možnost v interni pravilnik določiti, da je lahko delavec v recimo nekaj dni na leto odsoten z delovnega procesa in je hkrati upravičen do bolniškega nadomestila le na podlagi svojega obvestila o bolezni. Tako mu v teh primerih ne bi bilo treba dostaviti bolniškega lista. Bi pa bila taka ureditev  možna le za odsotnost, kjer ni predvidena refundacija nadomestila s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje. V slednjem primeru bi bil bolniški list še vedno obvezen.

Pravilniki za podjetja

Imate glede delovnega prava dileme, ki jih težko razrešite sami? V okviru plačljivega strokovnega svetovanja lahko pomaga pravna služba podjetja DATA. Za ponudbo posveta pokličite na 01 600 1530 ali pišite na data@data.si.

Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja