Go to Top

Dopust za otroke – vam pripada dodatni dopust?

Dopust za otroke – ali vam pripada dodatni dopust? V katerih primerih delavcu pripada dodatni dopust? Za katere otroke pripada dodatni dopust?

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Kdaj delavcu pripada dopust?

Delavec dobi pravico do letnega dopusta s sklenitvijo delovnega razmerja. Dopust pripada delavcu ne glede na to, ali je sklenjena pogodba o zaposlitvi za nedoločen ali določen čas. Ker je do konca marca potrebno odmeriti letni dopust 2023, se na naše pravne svetovalce pogosto obračate z vprašanji, kdaj delavcem pripada dodatni dopust. Pripada delavcu dopust za otroke? Bi tudi vi potrebovali pravni nasvet? Ali pomoč pri odmeri dopusta? Pokličite za ponudbo na 01/600-1530 ali nam pišite na data@data.si. Mimogrede, v kolikor delavcu pripada letni dopust ima tudi pravico do regresa.

Preberite tudi –  Kdaj bo izplačilo dohodnine 2022?

pravno svetovanje

Registracija s.p. – opravite jo lahko na naši DATA točki!

Kdaj pripadajo dodatni dnevi dopusta?

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa, da je najkrajše trajanje dopusta 4 tedne v letu. Ob petdnevnem delovnem tednu to pomeni 20 dni dopusta. Kdaj pa delavcu pripadajo dodatni dnevi dopusta? Pravico do dodatnih dni dopusta imajo:

  • mlajši od 18 let (7 dodatnih dni),
  • starejši od 55 let (3 dodatne dni),
  • invalidi (3 dodatne dni),
  • delavci z najmanj 60-odstotno telesno okvaro (3 dodatne dni).

 Preberite tudi – Kilometrina 2023 – kakšni zneski veljajo?

Dodatni dopust za otroke

Dodatni dopust za otroke je prav tako opredeljen v ZDR-1. In sicer delavcu pripadajo trije dodatni dnevi, če skrbi za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo. Ob tem pa delavcu pripada še dodatni dopust za otroke, ki so mlajši od 15 let. Za vsakega otroka, mlajšega od 15 let, delavcu pripada en dodaten dan dopusta.

 Preberite tudi – Dnevnice 2023 – koliko znašajo po novem?

Dopust za otroke – kakšne so še pravice delavcev?

Ob tem velja poudariti še nekaj zakonskih določil, ko gre za dopust za otroke. Starši šoloobveznih otrok imajo namreč pravico, da izrabijo najmanj teden dni letnega dopusta v času šolskih počitnic. Izpostaviti velja še to, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela za najmanj en delovni dan, ko spremlja otroka, učenca prvega razreda v šolo, na prvi šolski dan.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja