Go to Top

Bolezen COVID-19 – ste na novi koronavirus že imuni?

Bolezen Covid 19

Bolezen Covid 19 – Ste vedeli, da je skoraj vsaka oseba na svetu že bila v stiku s koronavirusom? SARS-CoV-2 je namreč že sedmi po vrsti, predhodne izkušnje s tovrstnim virusom pa po novih raziskavah vplivajo na to, kako se bolezen pri posamezniku razvije. Če ste bolezen sami že preboleli, lahko pomagate drugim!

Informativni izračun plače

Delodajalci, sploh v času korona situacije, ko se delovna razmerja pogosto zapletajo, pogosto ugotavljamo, da imajo številna podjetja pomanjkljivo dokumentacijo, ki ureja delovno-pravna razmerja. To vodi do številnih nevšečnosti, zato poskrbite za urejenost vašega podjetja. Kontaktirajte našo pravno službo na data@data.si. Na podlagi dolgoletnih izkušenj vam bodo svetovali, katero dokumentacijo potrebujete in kako jo ustrezno popravite!

Ste vedeli, da je usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu delodajalčeva zakonska obveznost, ki jo mora zagotoviti vsem svojim delavcem – tudi študentom in dijakom in delavcem, ki delajo na podlagi podjemne pogodbe ali drugačne oblike delovnega razmerja. Na DATI za vas prihodnji teden pripravljamo prav to usposabljanje. Prijavite sebe in svoje zaposlene!

V skladu z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) je delodajalec dolžan zagotoviti vsem svojim delavcem, tudi študentom in dijakom, usposabljanje iz varstva in zdravja pri delu.

Že sedmi odkriti človeški koronavirus

SARS-CoV-2 je nov koronavirus, ki prinaša bolezen, poimenovana COVID-19. Ko je v prvi polovici letošnjega leta svet zajela pandemija, se je večina prvič srečevala z izrazi na tem področju, pojavljali so se tudi številni miti. A koronavirus ni nekaj novega. SARS-CoV je namreč že sedmi odkriti človeški koronavirus.

Četrti protikoronski paket

Predhodni stik vpliva na to, kako se razvije bolezen COVID-19

Štirje koronavirusi naj bi bili odgovorni za kar četrtino naših prehladov, zato je zelo verjetno, da je skoraj vsaka oseba na svetu z njim že bila v stiku. Raziskave in študije v zadnjih dneh sporočajo, da to pri nekaterih posameznikih lahko povzroči določeno stopnjo imunosti na novi SARS-CoV-2.

Ste seznanjeni z novostmi na področju bolniške odsotnosti, ki so v veljavo stopile s pričetkom letošnjega leta? Vabljeni, k branju članka, v katerem razložimo podrobnosti!

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Predhodne okužbe s koronavirusom namreč povzročijo nastanek T-celic. Te so del našega imunskega sistema in ščitijo telo, ki se okuži. T-celice sicer posameznika ne zaščitijo pred samo okužbo, lahko pa vplivajo na to, da ima posameznik manj posledic in bolezen lažje preboleva, saj imajo celice spomin, da so se nekoč s podobno stvarjo že bojevale in lažje ter bolje odreagirajo.

Ena od hipotez pravi, da otroci in mladi lažje prebolevajo bolezen covid-19 ravno zato, ker so T-celice v mlajši dobi bolj številčne in aktivne.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Pozitivna slika zaradi koronskih ukrepov tudi na področju gripe

Ima vaše podjetje urejene pravilnike in obvezne akte? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Predhodni koronavirusi vplivajo na SARS-Cov-2, ta pa po novih podatkih pozitivno vpliva na obolelost s sezonsko gripo. Ker so bili namreč zaradi SARS-CoV-2 uvedeni splošni ukrepi izolacije in fizičnega distanciranja, je obolelost za sezonsko gripo glede na povprečja prejšnjih let rekordno nizka. Južna Koreja, ki ima postavljen sistem za nadzor gripe, je zaznala kar 83-odstotkov manj bolnih s sezonsko gripo kot v preteklih letih.

Pravni nasvet

Če ste preboleli bolezen covid-19, lahko pomagate drugim!

Zavod za transfuzijsko medicino pojasnjuje, da je kri ljudi, ki so bolezen že preboleli, učinkovito zdravilo za covid-19, saj vsebuje specifična protitelesa. Le z darovanjem te krvi pa lahko pridobijo zdravilo za bolezen, zato pozivajo posameznike, ki bi bili pripravljeni sodelovati in darovati kri. Po uradnih podatkih je bilo do 4. avgusta namreč 2208 potrjenih okužb, trenutno sta odprta 202 primera.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja