Go to Top

Avtomobilov ni na pretek, prihaja čas vojne popustov

Avtomobilov ni na pretek. Preverite, ali je čas pandemije koronavirusa, ki je močno prizadela tudi avtomobilsko industrijo, resnično pravi čas za nakup novih avtomobilov – na trgu se je namreč pojavila “vojna popustov”.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Če se odločate za nakup in uvoz vozila iz tujine, lahko postanete tarča številnih prevarantov in zahtevne slovenske zakonodaje na tem področju. Da se izognete zapletom pri samem postopku, nam pišite na data@data.si – naša pravna služba vam bo priskočila na pomoč!

Informativni izračun plače

Koronavirus posegel tudi v avtomobilsko industrijo

Trenutna situacija je močno prizadela avtomobilsko industrijo. Kitajska, največji svetovni trg novih avtomobilov, je npr. zabeležila največji upad prodaje novih vozil v polpretekli zgodovini. Na nacionalni ravni so zabeležili kar 80% upad.

Močan upad je utrpel tudi evropski avtomobilski trg. Številne evropske tovarne so namreč zaustavile izdelavo, ponekod so namesto avtomobilov delali celo medicinsko opremo, predvsem respiratorje.

BRUTO NETO PLAČA

Prihaja čas “vojne popustov”

Zaustavitve tovarn in logistične težave, ki so se pojavile zaradi zaprtja meja in registracijskih uradov, so povzročile tako zamude kot tudi padec cen. Padec cen je logičen, saj se je za skoraj dva meseca popolnoma ustavila tudi prodaja avtomobilov. Trgovci so pričeli spuščati cene, saj so le na ta način lahko ostali plačilno sposobni.

Prodajalci novih vozil so začeli nagovarjati kupce za nakup novih avtomobilov z dodatnimi popusti in drugimi finančnimi ugodnostmi, pogost je tudi avtomobilski outlet, kjer gre za razprodajo vozil iz zaloge.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Potrebujete pomoč pri uveljavljanju napak na kupljenih izdelkih? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Naj vas ne vrtijo okrog prsta!

Zveza potrošnikov Slovenije opozarja, da čas za nakup avtomobila ne bi smel biti pogojen z akcijami trgovcev, saj se te dogajajo praktično ves čas. Nakup avtomobilov s popustom skoraj vedno pomeni tudi določen kompromis, zato morate dobro premisliti ali oz. do katere stopnje ste ga pripravljeni sprejeti. To storite še pred obiskom salona, saj vas lahko trgovci sicer v svoje dobro zavrtijo okrog prsta.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Čas za nakup luksuznih znamk in prestižnejših modelov avtomobilov iz tujine?

Občutno so se pocenila tudi rabljena vozila iz tujine. Dodatno naj bi cena padla tudi na račun zmanjšanega DDV v Nemčiji, iz kjer uvozijo veliko rabljenih vozil. Ta se je zmanjšal iz 19 na 16% in je tako v primerjavi s slovenskim nižji za kar 6%.

V povprečju so se rabljeni avtomobili v tujini pocenili med 7 in 15%. Dražje kot je vozilo, bolj mu je padla cena. Večji padec so  doživele luksuzne znamke in prestižnejši modeli.

A pazite tudi tukaj – nakup rabljenega vozila iz tujine je lahko precej zapleten in tvegan postopek, saj je na trgu ogromno prevarantov, hitro pa lahko spregledate tudi kakšno zahtevo slovenske zakonodaje na tem področju. To vas lahko močno udari po žepu, v najslabšem primeru, če je vozilo ukradeno, pa lahko ostanete celo brez njega.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja