Go to Top

Nakup avtomobila v tujini: kaj gre FURS-u?

Nakup avtomobila v tujini, posebno v Nemčiji, je za Slovence vse bolj pogost

Nakup avtomobila v tujini, ki ga opravite kot fizična oseba (v državi članici EU), vam bo davčni organ odmeril:

  • davek na dodano vrednost,
  • davek na motorna vozila,
  • dodatni DMV (za avtomobile nad 2500 ccm in motornega kolesa nad 1000 ccm).

Za novo prevozno sredstvo štejejo motorna vozila, ki:

  • so povsem nova iz tovarne ali
  • so bila dobavljena pred potekom šestih mesecev po datumu, ko so bila dana prvič v uporabo ali
  • z njimi ni bilo prevoženih več kot 6.000 kilometrov.
Zasluži s svojim hobijem ali idejo

Si s svojimi prihodki ne morete privoščiti nakup avtomobila v tujini Vabljeni na brezplačno izobraževanje, na katerem vam razkrijemo, kako lahko zaslužite s svojim hobijem!

Nakup avtomobila v tujini – DDV

Plačnik DDV je vsaka oseba, ki pridobi novo prevozno sredstvo iz druge države članice EU. Velja torej tudi za osebe, ki niso identificirana za namene DDV. Stopnja obdavčitve je 22 % od davčne osnove. Davčna osnova za odmero DDV je cena vozila skupaj z odmerjenim DMV.

Fizična oseba, ki ni identificirana za namene DDV, mora pridobitev novega prevoznega sredstva iz države članice EU prijaviti davčnemu organu v 15-ih dneh od dneva pridobitve. Predložite ga lahko osebno ali pošljete po navadni pošti. Če imate digitalno potrdilo, lahko obrazec vložite tudi elektronsko obliki (prek sistema eDavki).

Ko se odločate za nakup avtomobila, ki ga boste odplačali s kreditom ali leasingom, je pomembno poznati razliko med svojo neto in bruto plačo – pomagajte si z našim spletnim izračunom!

Informativni izračun plače

Razmišljate, da bi opravili nakup avtomobila v tujini na svoje podjetje? Naši izkušeni računovodje vam bodo svetovali, kateri način lastništva in uporabe vozila se za pravno osebo z davčnega vidika najbolj splača.

Davek na motorna vozila

Nakup avtomobila v tujiniZa novo motorno vozilo, ki je pridobljeno v Slovenijo iz druge države članice EU in bo pri nas tudi (prvič) registrirano, je potrebno poleg DDV plačati tudi davek od cestnih motornih vozil (DMV). DMV davčni organ odmeri na podlagi prejete napovedi. Na spletni strani FURS lahko na podlagi podatkov o vozilu izračunate višino odmerjenega DMV.

Velika družina DMV dobi nazaj!

Imate veliko družino (tri otroke ali več, ki še niso dopolnili 18 let)? Nakup avtomobila v tujini, ki še ni bil registriran v Sloveniji, vam prihrani vsaj nekaj sto evrov. Starši v velikih družinah lahko namreč vsaka tri leta kupijo osebno vozilo ali kombinirano vozilo z najmanj petimi sedeži. Pri tem so upravičeni do oprostitve plačila davka na motorna vozila   (DMV).

Izračun DMV za dva primera pokaže, da davek na motorna vozila znaša nekaj sto evrov. Ob prodajni ceni okoli 30.000 evrov boste morali plačati 485 evrov davka na motorna vozila. Ta davek vam bo država vrnila, če imate tri otroke ali več, ki so stari manj kot 18 let. Pozor: do povračila ste seveda upravičeni le, če v treh mesecih od nakupa ali uvoza vložite zahtevek na FURS. Pozorno preberite, kako lahko prihranite nekaj sto evrov DMV!

Dodatni davek na motorna vozila

Dodatni davek na motorna vozila je odvisen od prostornine motorja. Velja za osebna motorna vozila (tudi bivalna vozila) s prostornino motorja od 2.500 ccm in za motorna kolesa, trikolesa ter štirikolesa od 1.000 ccm. Stopnje davka so od 8 do 16 odstotkov (glede na prostornino motorja) in 5 odstotkov za motorna kolesa, trikolesa in štirikolesa.

Se vam od različnih vrst davka kar vrti? Naši izkušeni davčni svetovalci vam bodo z veseljem pojasnili, za kaj gre!

Primer izračuna

Odločite se za nakup novega vozila iz Belgije. Izberete avto srednjega cenovnega razreda, teža 1.300 kg, prevoženih 10 km, dizel, izpust CO₂ 126 g/km, izpust Euro 5, izpust trdih delcev: manj kot 0,005 g/km, moč motorja 77 kW. Davčna osnova je cena vozila brez DDV: 15.118 evrov.

V informativni izračun vnesemo zgornje podatke in ugotovimo, da bo odmerjen DMV za to vozilo v Sloveniji 453,54 evra. Ko nabavni ceni (15.118 evrov) dodamo DMV (453,54 evra), lahko izračunamo še 22-odstotni DDV (3.425,74 evra).

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja