Go to Top

Akt o sistemizaciji delovnih mest – za določene delodajalce je obvezen!

Akt o sistemizaciji delovnih mest je eden najpomembnejših internih aktov v podjetjih, ki zaposlujejo delavce. Za določene delodajalce pa je tudi obvezen. Če bi potrebovali pomoč glede ureditve delovno-pravnih razmerij, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja pokličite na 01 600 1530 ali nam pišite na data@data.si.
V kolikor pa berete ta prispevek, ker načrtujete ustanovitev podjetja, lahko postopek registracije prav tako uredite pri nas!

Izračunajte si plačo

Kaj je akt o sistemizaciji delovnih mest?

Akt o sistemizaciji delovnih mest je eden od internih aktov podjetja – delodajalca, s katerim ta natančno opredeli delovna mesta v podjetju in pogoje za opravljanje dela na posameznih delovnih mestih.

Brezplačno registrirajte podjetje

Akt o sistemizaciji delovnih mest je za določene delodajalce obvezen

Po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1) ga morajo obvezno sprejeti tisti delodajalci, ki zaposlujejo deset ali več delavcev.

Odprite d.o.o. DATI!

Pravno svetovanje

Pravilniki za podjetja

Priporočljiv tudi za manjše delodajalce

Kljub temu, da akt o sistemizaciji delovnih mest za manjše delodajalce ni obvezen, pa je vsekakor priporočljiv. In sicer vsaj za tiste, ki v prihodnosti načrtujejo zaposlitev večjega števila delavcev.

Delodajalec bo tako lahko vnaprej opredelil, katera delovna mesta bo imel v podjetju. Prav tako bo že vnaprej določeno:

  • kakšne pogoje mora posameznik izpolnjevati za zasedbo posameznega delovnega mesta oziroma vrste dela,
  • katere delovne naloge se izvajajo v okviru posameznega delovnega mesta ter
  • kakšne prejemke prejemajo delavci na posameznih delovnih mestih.

Akt o sistemizaciji delovnih mest je nato tudi ustrezna podlaga pri zaposlovanju novih delavcev oziroma prerazporejanju že obstoječih delavcev na druga delovna mesta.

Pogodba o zaposlitvi

Seznanitev delavcev s sistemizacijo delovnih mest

Delodajalec je dolžan vse zaposlene delavce obvestiti o sprejetem aktu o sistemizaciji delovnih mest. Prav tako je potrebno vsem zaposlenim omogočiti nemoten dostop do vsebine akta.

Priprava akta o sistemizaciji delovnih mest je predvsem za večje delodajalce lahko obsežen in zahteven projekt. Poleg dobrega poznavanja notranje organizacije podjetja namreč zahteva tudi ustrezno poznavanje delovnopravne zakonodaje. Če ste v dvomih, kako pripraviti ustrezno sistemizacijo delovnih mest v vašem podjetju, so vam na voljo pravni svetovalci podjetja DATA. Ti vam lahko svetujejo, kako se sistemizacije lotiti oziroma pripravijo ustrezen akt za vaše podjetje. Za ponudbo lahko pokličete na 01 600 1530 ali pišete na data@data.si.

Prijavite se na e-novice

Oznake

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja