Go to Top

Kdaj delavcu pripada jubilejna nagrada?

Jubilejna nagrada delavcem pripada, če jo predpisujejo veljavne kolektivne pogodbe, interni akti delodajalca ali pogodba o zaposlitvi. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč nikjer ne določa, kdaj in kako bi se delavcem morala dodeliti jubilejna nagrada.

Bolj natančno je sicer to, kako se dodeljuje jubilejna nagrada, orisano v Uredbi o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Najboljša služba bo tista, ki si jo boste ustvarili sami! Že veste, kje začeti?

Več informacij

Glede na dogovor lahko delavcu jubilejna nagrada pripada za okroglo obletnico delovne dobe ali delovne dobe pri delodajalcu. V kolektivni pogodbi, aktih delodajalca ali pogodbi o zaposlitvi je običajno določeno, kdaj in v kakšni višini se jubilejna nagrada izplača delavcu. Nagrada se nato izplača, ko so pogoji, določeni v enem od teh dokumentov, izpolnjeni.

Informativni izračun plače

Jubilejna nagrada je sicer lahko poljubno visoka, vendar pa že omenjena Uredba predpisuje, do katere višine je izplačilo neobdavčeno in se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Glede na pravila za obdavčitev, lahko delavec pri enem delodajalcu dobi izplačano jubilejno nagrado za en jubilej le enkrat.

Za deset let 460 evrov neobdavčeno!

Klikni in deli

Jubilejna nagrada dvakrat?

Če delavec dela deset let pri prvem delodajalcu, lahko prejme le eno izplačilo jubilejne nagrade za deset let neobdavčeno, nova jubilejna nagrada za isti jubilej (npr. za skupno delovno dobo 10 let) pa bi bila obdavčena. Če pa bi dopolnil deset let skupne delovne dobe in dobil izplačano jubilejno nagrado, nato pa se prezaposlil k drugemu delodajalcu in bi mu ta želel kasneje izplačati jubilejno nagrado za delovno dobo desetih let pri enem delodajalcu, pa to spet ne bi bilo obdavčeno. Druga izplačana jubilejna nagrada se delavcu v tem primeru ne bi vštela v davčno osnovo. Delodajalec pa ne more npr. izplačati delavcu neobdavčeno najprej jubilejne nagrade za skupno delovno dobo desetih let, nato pa še jubilejno nagrado za deset let pri delodajalcu.

 

jubilejna nagrada

Jubilejna nagrada: neobdavčeno

In do kakšne višine se jubilejna nagrada ne všteva v davčno osnovo?

Za deset let delovne dobe lahko delavec prejme neobdavčeno 460 evrov, za dvajset let 689 evrov, za trideset let 919 evrov in za štirideset let enako. 

Vas morda zanima, kako je sicer obdavčena posamezna plača? Na hitro lahko preverite z našim kalkulatorjem!

Informativni izračun plače

Preberite si tudi prispevek Katere ugodnosti vam lahko nudi delodajalec? in prispevek Delovna inšpekcija ugotovi vsako leto več kršitev.

Komentarjev (19)

 • Sonja Majcen 25. Septembra 2017 - 10:58 Odgovori

  Kolikor jaz vem se za 40 let delovne dobe ne dobi nič, lani dopolnjeno 40 let,,

  • Dominika Ahačič 27. Septembra 2017 - 9:54 Odgovori

   Spoštovani,

   zahvaljujemo se vam za vaše vprašanje. Svetujemo vam, da se oglasite na svetovanju pri naših pravnikih. Za ponudbo nam pišite na data@data.si ali nas pokličite na 01/6001-530.

   Lep pozdrav,
   DATA d. o. o.

 • Sandra Turnšek 3. oktobra 2017 - 18:39 Odgovori

  Pozdravljeni!
  Za deset let delovne dobe v gospodarstvu sem že dobila izplačano, drugo leto bom pa imela prav tako deset let delovne dobe in sicer v javnem sektru. A mi pripada še ena jubilejna za deset let?
  Hvala za odgovor.

  • Manca Borko Grimšič 4. oktobra 2017 - 10:13 Odgovori

   Pozdravljeni,
   ali boste prejeli jubilejno nagrado ali ne je odvisno od kolektivne pogodbe za sektor, v katerem delate, in splošnih aktov delodajalca. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

   • Sandra Turnšek 4. oktobra 2017 - 12:56 Odgovori

    Hvala za odgovor.
    Lp Sandra

 • Magda Šercer 23. oktobra 2017 - 17:44 Odgovori

  Mož je dopolnil 41 let skupne delavne dobe. Zanima nas ali mu pripada ljubilejna nagrada za 40 let skupne delavne dobe?
  Hvala za odgovor.

  • Manca Borko Grimšič 26. oktobra 2017 - 9:34 Odgovori

   Pozdravljeni, preko spleta vam tega odgovora na moremo dati, saj ne poznamo vseh okoliščin (kje in kaj dela, katere kolektivne pogodbe zavezujejo njegovega delodajalca, itn.), zato vas vabim na invdividualno svetovanje. Pošljite nam sporočilo na data@data.si. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Majda 2. Decembra 2017 - 6:35 Odgovori

  Pozdravljeni, delam v trgovini in so se vmes menjali lastniki, trgovina in ime je ostalo enako, mi pripada letos 10 let nagrade?

  • Manca Borko Grimšič 4. Decembra 2017 - 11:24 Odgovori

   Pozdravljeni, glede na specifičnost vprašanja bi vas povabili na pravno svetovanje. Pišite nam data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Rozalija Hocevar 13. Januarja 2018 - 18:54 Odgovori

  Pozdravljeni!
  V jazmp sem bila zaposlena vec kot 40 let delovne dobe a nagrade za 40 let mi niso izplacali.
  Hvala.

  • Manca Borko Grimšič 16. Januarja 2018 - 16:17 Odgovori

   Pozdravljeni, najbolje bo, da govorite s svojo kadrovsko službo in preverite kolektivno pogodbo ter splošne akte delodajalca. Če želite, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje, nam pišite na data@data.si. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

   • Rozalija Hocevar 23. Januarja 2018 - 19:32 Odgovori

    Prosim za pripravo ponudbe.
    V kadrovski mi je dejala, da sem dobila odpravnino, ker sem se upokojila.

    • Manca Borko Grimšič 24. Januarja 2018 - 8:57 Odgovori

     Pozdravljeni, ponudbo vam bomo posredovali na elektronsko pošto. Hvala in lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • slavko smrekar 9. Februarja 2018 - 14:26 Odgovori

  30 januarja sem dopolnil 30 let skupne delovne dobe,v sedanjem podjetju pa imam 18 let.ALI mi pripada jubilejna.Delam v pekarstvu.

  • Manca Borko Grimšič 14. Februarja 2018 - 8:53 Odgovori

   Pozdravljeni, odgovor na vaše vprašanje je odvisen tudi od vaše pogodbe o zaposlitvi, branže, splošnih aktov delodajalca, zato vam lahko ponudimo pravno svetovanje. Pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • Enver Baltic 26. Februarja 2018 - 8:58 Odgovori

  Mene samo zanima v kolkem casu ti mora delodajalec izplacat jubilej ali je to po enemu mesecu ko nastopis 10let.ker sta ze 2 meseca naokrog hvala in Lp

  • Manca Borko Grimšič 26. Februarja 2018 - 16:15 Odgovori

   Pozdravljeni, pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo za pravno svetovanje. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

 • ZLATKA GAČNIK 16. oktobra 2018 - 17:44 Odgovori

  V pogodbi o zaposlitvi imam da se jubilejna nagrada izplača,ni pa koliko.30 let sem dopolnila lani.Zaposlena sem bila v javnem zavodu,nato so firmo prodali,vendar v pogodbi o zaposlitvi piše da se jubilejne nagrade izplačajo kot da bi delala vse 30 let pri tem delodajalcu

  • Data, d.o.o. 17. oktobra 2018 - 11:40 Odgovori

   Spoštovani, hvala za vprašanje. Vaš primer je precej specifičen, zato vam lahko pomagamo v okviru plačljivega svetovanja. Pišite nam na data@data.si in poslali vam bomo ponudbo. Sicer pa se jubilejna nagrada izplača, ko so pogoji za izplačilo izpolnjeni. Srečno in lep pozdrav, Data, d.o.o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja