Go to Top

Kaj vam lahko nudi zastopnik s področja znamk in modelov?

Kot smo pisali v preteklih objavah med leti 2019 in 2023 prihajajo t.i. vavčerji. Ti bodo med drugim na razpolago mikro, malim in srednjim podjetjem (MSP) tudi za zaščito intelektualne lastnine. Ta skupina vavčerjev bo na voljo za pridobivanje sredstev za sofinanciranje strokovnjakov in postopkov povezanih z zaščito intelektualne lastnine kot so patenti, modeli in tudi blagovne znamke. Zato bomo predstavili tudi dejavnost takšnih strokovnjakov. Opisali bomo zahteve, ki jih mora tak strokovnjak izpolnjevati za opravljanje dejavnosti preko svojega podjetja.

Informativni izračun dohodnine

Katere storitve vam lahko nudi zastopnik s področja znamk in modelov?

Zastopnik s področja znamk in modelov v okviru svoje dejavnosti zastopa stranko med postopkom registracije blagovnih ali storitvenih znamk in v postopkih ugovora zoper registracijo znamk. Deluje tudi na področju svetovanja glede vzdrževanja in podaljševanja veljavnosti znamk. Izdeluje tudi pravna mnenja v sporih s področja znamk, ter opravlja poizvedbo in preverbe glede prijavljenih, objavljenih in registriranih znamk. Lahko vključuje tudi urejanje prenosa pravic znamke med nosilci.

Bi se radi podali v svet podjetništva? Ustanovitev podjetja je pri nas povsem preprosta.

Poleg znamk pokriva tudi področje registracije modelov ali zaščite geografskih označb za neživilsko blago ali proizvode.

Zastopnik s področja znamk in modelov zastopa stranke tako pred nacionalnimi ali tujimi sodišči in drugimi državnimi organi, v kolikor izpolnjujejo pogoje za zastopanje pred njimi.

Pravni nasvet

Zastopnik s področja znamk in modelov mora izpolnjevati določene zahteve

Zastopnik s področja znamk in modelov mora zadovoljiti določene zahteve. Tako mora bodisi imeti univerzitetno izobrazbo in opravljen strokovni izpit za zastopnika za modele in znamke pri Uradu RS za intelektualno lastnino ali biti odvetnik oz. odvetniška družba ali biti pravna oseba, ki zaposluje vsaj eno osebo, ki izpolnjuje prejšnja pogoja. V primeru opravljanja strokovnega izpita le-ta pokriva in preverja znanje kandidata s področja prava industrijske lastnine s poudarkom na pravu modelov, znamk in geografskih označb.

Informativni izračun plače

Za opravljanje dejavnosti mora imeti na podjetju registrirano »Drugje nerazvrščene strokovne in tehnične dejavnosti« (SKD 74.900).

Zastopnik s področja znamk in modelov mora biti vpisan v register zastopnikov za modele in znamke, ki ga vodi Urad RS za intelektualno lastnino.

Pravna podlaga:

Zakon o industrijski lastnini (ZIL-1)

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja