Go to Top

Zaposlovanje državljanov Srbije po novem

Vas zanima zaposlovanje državljanov tretjih držav? Ali ste delodajalec, ki ga zanima zaposlovanje državljanov Srbije? Ali ste državljan Srbije in vas zanima zaposlovanje v Sloveniji? Obetajo se spremembe, ki bodo olajšale zaposlovanje državljanov Srbije. Za dodatna pojasnila se lahko obrnete na naše pravne svetovalce.

Informativni izračun plače

Sporazum in zaposlovanje državljanov Srbije

Državni zbor je sprejel Zakon o ratifikaciji sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Srbije, ki obravnava zaposlovanje državljanov Srbije v Republiki Sloveniji (BRSZD). Sporazum začne veljati, ko ga ratificirata obe državi. Sporazum med drugim določa pogoje in obseg zaposlovanja državljanov Republike Srbije v Republiki Sloveniji.

Po sporazumu se bodo lahko v Republiki Sloveniji zaposlovali samo tisti državljani Srbije, ki so prijavljeni v evidenci brezposelnih v Srbiji. Izjeme bodo pri zaposlovanju visoko kvalificiranih delavcev, ki jih bodo delodajalci želeli zaposliti in primerno plačati.

Vas zanima kako odpreti sp ali kako ustanoviti d.o.o.?

Sporazum ne velja za zaposlovanje državljanov Srbije, ki imajo v Sloveniji pravico do dolgotrajnega prebivanja, ki v Sloveniji prebivajo na podlagi pravice do združevanja družine ali ki v Sloveniji prebivajo na podlagi zakona o mednarodni zaščiti ter še nekatere druge kategorije visoko kvalificiranih delavcev.

Skladno s sporazumom bo delavec lahko dobil dovoljenje za tri leta. Delodajalec bo moral z njim skleniti pogodbo o zaposlitvi za najmanj eno leto. Pri tem bo imel možnost trimesečnega poskusnega dela. Po tem obdobju bo delodajalec lahko delavca, če z njim ne bo zadovoljen, odpustil brez posebnih razlogov. Po poteku trimesečnem obdobju pa ga bo lahko odpustil le pod pogoji iz Zakona o delovnih razmerjih.

Po prvem letu bo imel delavec prost dostop do trga dela. Po enem letu delavec ne bo več vezan na delodajalca, lahko si bo poiskal drugo zaposlitev ali ustanovil gospodarsko družbo.

Pravni nasvet

Delavcu, ki bo odpuščen iz krivdnih razlogov, bo delovno dovoljenje razveljavljeno in se bo moral takoj vrniti v Srbijo, razen če bo izpolnjeval pogoje za nadomestilo za brezposelnost.

Delavcu, ki bo izgubil zaposlitev zaradi neizplačila plače ali drugih kršitev pogodbe na strani delodajalca, bo delovno dovoljenje še veljalo. V takšnem primeru se mora delavec zaposliti pri drugem delodajalcu v 30 dneh. Zaposliti se mora za enako delovno mesto, za katero je bilo dovoljenje izdano.

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Marina Arh, DataMarina Arh, Data

Delavec bo v primeru brezposelnosti brez njegove krivde lahko iskal drugo zaposlitev, če bo imel pravico do nadomestila za čas brezposelnosti. Če v času prejemanja nadomestila ne bo našel druge zaposlitve, se bo moral vrniti v Srbijo.

Letno število sprejetih delavcev bo na podlagi stanja in gibanj na trgu dela ter izraženih potreb delodajalcev določilo ministrstvo za delo.

Vas zanima zaposlovanje državljanov Srbije in potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na [email protected].

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja