Go to Top

Zaposlitev preko modre karte – tujec iz tretjih držav

Zaposlitev preko modre karte EU je opcija, za katero se odloči mnogo delodajalcev, ko zaposlujejo tujce, ki za opravljanje dela potrebujejo predhodno dovoljenje za delo in bivanje. Kakšni so pogoji za zaposlitev preko modre karte? Kako se to dovoljenje za delo in bivanje razlikuje od ostalih?

Mimogrede, veste, da imamo v našem podjetju tudi oddelek, ki se ukvarja s storitvami za tujce? Pomagajo vam lahko pri pridobitvi delovnih dovoljenj. Pokličite 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in izberite termin!

Registrirajte podjetje s strokovnimi svetovalci podjetja Data!

Zaposlitev preko modre karte – visokokvalificirani delavci

Zaposlitev preko modre karte EU je definirana v dveh zakonih – Zakonu o tujcih (ZTuj-2) ter Zakonu o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev (ZZSDT). Zakon o tujcih pogoje za izdajo modre karto opredeljuje v 39. členu, ZZSDT pa v 20. členu.

Načeloma se modra karta izda tujcu, ki želi prebivati v Sloveniji zaradi visokokvalificirane zaposlitve. Tujčeva izobrazba in delovne izkušnje morajo biti povezane z dejavnostjo, ki jo opravlja njegov bodoči delodajalec v Sloveniji. Prav tako mora delodajalec pred oddajo vloge za modro karto opraviti kontrolo trga dela. To pomeni, da se preveri, če za izbrano delovno mesto in kvalifikacije obstaja kandidat, ki je v Sloveniji na zavodu za zaposlovanje prijavljen kot brezposelna oseba. V kolikor takih kandidatov ni, lahko delodajalec odda vlogo za zaposlitev preko modre karte EU.

Potrebujete pomoč pri zaposlovanju tujcev? Pravni svetovalci podjetja Data vam bodo z veseljem pomagali najti najboljšo rešitev. Pokličite telefonsko številko 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si in se naročite na plačljivo strokovno posvetovanje.

Informativni izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Potrebujejo tujci dovoljenje za opravljanje čezmejnih storitev?

Pogoji za zaposlitev preko modre karte

Ob oddaji vloge za modro karto EU vlogo preverjata 2 pristojni ustanovi: pristojna upravna enota in Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ). Prvi vlogo preverja ZRSZ, ki preverja pogoje za izdajo soglasja k zaposlitvi. Glavni pogoji za izdajo soglasja so:

  • pogodba, podpisana s strani delodajalca, ki plačo tujca opredeljuje na vsaj 1,5-kratnik slovenske povprečne letne bruto plače;
  • tujec mora imeti najmanj visokošolsko izobrazbo.

Delodajalec mora poskrbeti, da ima poravnane vse davčne obveznosti in da ni v postopku likvidacije. Prav tako mora biti registriran za primerno dejavnost in prehodno opraviti kontrolo trga dela. Bodoči zaposleni pa mora z uradnimi dokazili dokazati, da izpolnjuje pogoje, ki jih je delodajalec navedel ob objavi prostega delovnega mesta. Ob tem mora bodoči zaposleni pred oddajo vloge nostrificirati svojo diplomo, saj tako upravna enota kot ZRSZ preverjata, da je pridobljena izobrazba primerna za zasedbo delovnega mesta.

Kakšen regresa vas čaka v 2023?

Zaposlitev preko modre karte – prednosti v primerjavi z dovoljenjem za delo in bivanje

Zaposlitev preko modre karte EU pa prinese določene prednosti v primerjavi z »navadnim« dovoljenjem za delo in bivanje v Sloveniji. Prednosti so predvsem za zaposlenega. To je nekaj, kar lahko delodajalci izkoristijo za konkurenčno prednosti pri zaposlovanju izbranega kandidata.

Glavna prednost je to, da imetnik modre karte EU lahko odda vlogo za dovoljenje za združitev družine za svoje ožje družinske člane takoj po pridobitvi modre karte. Ni potrebno čakati 2 leti, da izpolni pogoj 48.člena Ztuj-2. V primeru, da je zaposleni že bil imetnik modre karte EU v kateri drugi evropski državi, pa ima še eno prednost. Čas, ki ga je preživel v tej državi, šteje k času, potrebnemu za izpolnitev pogoja za izdajo dovoljenja za stalno prebivanje v Sloveniji.

V primeru, da bi se tujec želel zaposliti v kakšni drugi evropski državi, bo moral v tisti državi zaprositi za modro karto EU. Zaposlitve med državami na ta način niso prenosljive in se s slovenskim dovoljenjem ne more zaposliti v drugi državi EU. Se mu pa čas, ki ga je preživel v Sloveniji na osnovi modre karte šteje k času, ki ga v dotični državi potrebuje za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje. Seveda pod pogojem, da tudi v tisti državi pridobi modro karto EU.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja