Go to Top

Zakon o delovnih razmerjih – bo božičnica obvezna?

Zakon o delovnih razmerjih bi lahko v prihodnje doživel nekatere spremembe. Po mesecih pogajanj med vlado, sindikati in delodajalskimi organizacijami naj bi se spremenilo več kot 50 členov, med drugim tudi člen o obvezni božičnici.

Uporabite kalkulator za informativni izračun plače!

Kaj pravi trenutni zakon o delovnih razmerjih glede božičnice?

Trenutno božičnica ni zakonsko obvezna. Zakon o delovnih razmerjih ne opredeljuje natančnega izraza za dohodek, ki ga podjetje enkrat letno izplačuje svojim zaposlenim. Uporablja se veliko izrazov, med drugim trinajsta plača, delovna in poslovna uspešnost ter letna nagrada.

Trenutno zakon o delovnih razmerjih prepoznava dve vrste nagrad:

  1. Delovna uspešnost: to izplačilo nagradi delavčevo uspešnost na delovnem mestu, iz vidika inovativnost, uspešnosti in drugih dosežkov.
  2. Poslovna uspešnost: to izplačilo je vezano na uspešnost delodajalce, ne zaposlenega. Zakonodaja ne opredeljuje tega člena natančno, so pa po navadi določeni v kolektivnih pogodbah.

Po navadi delodajalec izplačuje tako imenovano trinajsto plačo, če ga k temu zavezuje kolektivna pogodba, individualna pogodba o zaposlitvi ali pa interni pravilnik. Mimogrede, bi potrebovali pomoč pri pripravi pogodb o zaposlitvi ali internih pravilnikov? Potem lahko kontaktirate naše pravne svetovalce za ponudbo! Pokličite 01/600-1530 ali nam pišete na data@data.si

Preberite tudi – Kilometrina 2023, kakšni zneski veljajo?

pravno svetovanje

Jubilejne nagrade – do katere višine so neobdavčene po novem?

Kakšna je višina božičnice in njena obdavčitev?

Ker zakon o delovnih razmerjih trenutno ne zavezuje delodajalcev k izplačilu božičnice posledično tudi ni zakonsko zahtevan njen znesek. Delodajalci določijo višino božičnice na podlagi kolektivne pogodbe. V primeru, da božičnica ni določena v pogodbi, pa delodajalec določi znesek sam glede na posameznega zaposlenega na podlagi različnih kriterijev.

Božičnica, kakor tudi regres, trenutno ni obdavčena, če je znesek nižji od trenutne povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Če je znesek višji, se obdavči znesek nad omejitvijo.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Predlagane spremembe zakona o delovnih razmerjih

Če se bo zakon o delovnih razmerjih dejansko spremenil, naj bi to pomenilo, da bo izplačilo božičnice postalo obvezno. Sindikati so izrazili podporo predlogu, čeprav ga v aktualnih pogajanjih naj ne bi obravnavali kot prioriteto. Delodajalci pa so v prvem odzivu na predlagan člen zakona o delovnih razmerjih sporočili, da bi božičnica morala ostati prostovoljna.

Če potrebujete pomoč pri razumevanju sprememb zakonodaje, so vam na boljo naši pravni svetovalci. Pokličite nas na telefonske številke 01/600-1530 ali pa nam pišite na data@data.si.

Ostanite na tekočem ter se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja