Go to Top

Zakon o davčnem postopku z nekaterimi novostmi! Kakšnimi?

Zakon o davčnem postopku – kakšne novosti prinaša novela ZDavP-2N

Zakon o davčnem postopku je nedavno doživel nekatere spremembe. Novela ZDavP-2N je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 163/22, z dne 27.12.2022. Ta je začela veljati dan po objavi v Uradnem listu – 28.12.2022. Pogledali bomo nekatere novosti, ki jih prinaša novela ZDavP-2N. Mimogrede, v kolikor imate davčne dileme, se lahko obrnete na naše davčne svetovalce! Na telefonski številki 01/600-1530 se lahko dogovorite za termin strokovnega plačljivega svetovanja. Prav tako pa lahko na tej številki rezervirate termin za registracijo s.p. ali d.o.o.! Ob redni zaposlitvi za 40-urni delovnik pa lahko odprete tudi popoldanski s.p.!

Ustanovitev podjetja

Razkritje podatkov upravičeni osebi

Novela ZDavP-2N je precej obsežna, zato bo v članku predstavili le nekatere spremembe, ki jih je doživel zakon o davčnem postopku. Po novem sme davčni organ delodajalcu zaradi obračuna nadomestila plače med začasno zadržanostjo delavca od dela zaradi zdravstvenih razlogov razkriti podatke o osnovi za to nadomestilo ter številu ur, na katere se ta osnova nanaša. Delodajalec bo te podatke pridobil preko portala SPOT. In sicer na osnovi dokazila o delavčevi začasni zadržanosti od dela (eBOL). Furs bo za ta namen zagotavljal relevantne podatke iz obračunov davčnih odtegljajev in obračunov prispevkov za socialno varnost. Portal SPOT bo predstavljal tehnično rešitev za to razkritje podatkov. Vzpostavljena bo do 1.7.2023.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

Obvezna elektronska oddaja obračunov davčnega odtegljaja

Tudi za delodajalce – fizične osebe je novela ZDavP-2N prinesla spremembe. Zakon o davčnem postopku po novem določa, da je namreč obvezna oddaja obračunov davčnega odtegljaja za delodajalce – fizične osebe. Tudi ti morajo za izplačila dohodkov iz delovnega razmerja za obdobje od januarja 2023 naprej predlagati novi REK-O obrazec. Dosedanji REK-1f obrazec se namreč ukinja. Plačniki davka ga zadnjič predložijo za izplačilo dohodkov iz delovnega razmerja za december 2022. REK-O obrazec se bo oddajal le elektronsko!

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec s.p.?

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2023, kaj se je spremenilo?

Podaljšuje se rok za poravnavo akontacij davka od dejavnosti in davka od dohodkov pravnih oseb

Zakon o davčnem postopku po novem prinaša tudi poenotenje roka za plačilo predhodne akontacije dohodnine in obveznosti iz naslova prispevkov za socialno varnost ter posledično možnost plačila predhodnih akontacij in prispevkov za socialno varnost z enim plačilnim nalogom. Rok za plačilo predhodne akontacije dohodnine se prestavi na najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec. Tako obrok akontacije za december 2022 zapade v plačilo 20. januarja 2023.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Kaj še prinaša Novela ZDvaP-2N?

Znotraj novele so v zakon o davčnem postopku prenesena določila Direktiv Sveta EU s področja poročanja, izmenjave informacij in podatkov pri čezmejnih aranžmajih, s katerimi bo učinkovitejše mednarodno sodelovanje. Novost je tudi, da imajo digitalne platforme (operaterji le-teh) novo obveznost poročanja davčnemu organu o poslovnih dejavnostih prodajalcev bodisi blaga bodisi storitev, preko platforme (tudi oddaje nepremičnin v najem). Po novem bodo lahko eVročanje na portalu eDavki naslovniki uredili le z uporabo uporabniškega imena in gesla. To pomeni, da ne bo nujno potrebno digitalno spletno potrdilo. Fizične osebe, ki uveljavljajo dejanske stroške od dohodka iz oddaje premoženja v najem, imajo po novem čas do 28. februarja in ne več le do 15. januarja.

Novela ZDvaP-2N je precej obsežna, zato smo v tem članku predstavili le nekaj novosti, za katere menimo, da so pomembne za podjetnike. Predstavitev novosti so pripravili tudi na Fursu, in sicer v dokumentu, ki lahko najdete na tej povezavi. V nadaljevanju pričakujemo podrobne informacije glede posamezne novosti, zato se bomo vsake teme lotili sproti, z ločenim člankom.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja