Go to Top

Vrednost kriptovalut pri njihovem rudarjenju – kdaj je ta obdavčljiva?

Vrednost kriptovalut neprestano niha, zato veljajo za nestanovitno obliko naložbe. Marsikateri lastnik kriptovalut je zato že razmišljal o prodaji, dokler je vrednost kriptovalut še višja od kupnine zanje. V času korone pa je vrednost kriptovalut narasla.

Informativni izračun plače

Pri DATA d.o.o. vam svetujemo glede podjetništva! Pokličite nas ali nam pišite na elektronski naslov.

Potrebujete davčno svetovanje? Rezervirajte si termin na 01 600 1530 in zahtevajte ponudbo

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Tisti, ki razmišljate o tem, da bi ustanovili podjetje (tudi zaradi trgovanja s kriptovalutami), se lahko pred tem korakom udeležite brezplačnega izobraževanja, na temo svetovanja pred registracijo podjetja. Pri DATA d.o.o. lahko brezplačno registrirate podjetje, za vaše podjetje pa opravljamo tudi računovodske storitve. Če se za to odločite, prejmete popust za vse ostale storitve, ki jih ponujamo. Vsekakor je dober računovodja pomembna poslovna naložba! Naši strokovnjaki pa vam nudijo tudi pravno in  davčno svetovanje.

Pišite nam na data@data.si za vašo ponudbo za svetovanje!

Informativni izračun dohodnine

Vrednost kriptovalut ob prodaji – ali je potrebno plačati davek?

Če prodaja kriptovalut ne predstavlja redne dejavnosti posameznika, mu davka na vrednost kriptovat, ki jih bo prodal, ni potrebno plačati. Dobiček od enkratne ali dvokratne prodaje kriptovalut na leto, ni predmet obdavčitve. Več o tem, kdaj se dohodki iz trgovanja z virtualnimi valutami obravnavajo kot dohodki iz dejavnosti, je pojasnjeno pod točko 2.2. pojasnila  Davčna obravnava poslovanja z virtualnimi valutami po ZDoh-2, ZDDPO-2, ZDDV-1 in ZDFS.

Potrebujete pomoč pri izdelavi poslovnega načrta?

Vrednost kriptovalut ob rednem trgovanju

Potrebujete zanesljiv računovodski servis

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

Če vam trgovanje s kriptovalutami predstavlja vir preživljanja, morate to dejavnost nujno opravljati v okviru registrirane dejavnosti, bodisi kot s.p. ali d.o.o.

Predmet obdavčitve pa ni le trgovanje s kriptovalutami, temveč tudi njihovo rudarjenje. Rudarjenje kriptovalut po standardni klasifikaciji dejavnosti namreč sodi med dejavnosti obdelave podatkov in povezanih dejavnosti, trgovanje s kriptovalutami pa med druge nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje.

PODJETNIŠKA IZOBRAŽEVANJA NA DATI

Vrednost kriptovalut močno niha zaradi nereguliranega trga

Kriptotrg je  vedno večkrat pod vplivom manipulacij, ki na uradnih, reguliranih trgih niso dovoljene.

Tudi vlagatelji vse prevečkrat investirajo v zmoti, da lahko cena posameznega kovanca pomeni tudi priložnost za investiranje. Nizka cena kriptoprojekta sama po sebi še ne pomeni, da se bo vrednost kriptovalut občutno dvignila. Lahko gre zgolj za večji obtok kovancev, ki pripomore k nižji ceni.

Pravni nasvet

Vrednost kriptovalut in njihova popularnost v času korone še zrastla

Potrebujete nasvet glede davčnih vidikov oddajanja nepremičnine? Pošljite povpraševanje!

Sabina Dimnik, DataSabina Dimnik, Data

V koronakrizi so vlagatelji lahko lepo zaslužili, saj cene bitcoinov, etrov in drugih virtualnih valut dosegajo visoko, tudi rekordno vrednost. Visoka vrednost kriptovalut je tudi posledica negotovosti na globalnih finančnih trgih, zaradi katere se tudi več tradicionalnih investitorjev odloča trgovati s kriptovalutami, kot pa s klasičnimi valutami kot sta dolar ali evro.

Večjo veljavnost je kriptovalutam prineslo dejstvo, da je npr. Paypal svojim uporabnikom omogočil plačevanje z digitalnimi valutami, upravljavec premoženja Fidelity pa je vzpostavil bitcoin sklad. Kitajska je nedavno zagnala pilotsko shemo, s katero se bližajo vzpostavitvi državne digitalne valute. V prihodnjih 5 letih bi lahko začeli uporabljati digitalni evro, Litva pa je lansko poletje predstavila prvi digitalni zbirateljski kovanec. Svoje kriptovalute razvija tudi Venezuela in socialno medijski gigant Facebook.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja