Go to Top

Vpogled v zemljiško knjigo – kako pridobiti podatke?

Vpogled v zemljiško knjigo in preveritev podatkov

Kupujete nepremičnino in bi radi preverili podatke glede lastništva in morebitne obremenjenosti izbrane nepremičnine? Vpogled v zemljiško knjigo (elektronsko) je brezplačen. Pred nakupom nepremičnine oziroma podpisom kupoprodajne pogodbe je vsekakor bistvenega pomena, da kupec preveri podatke nepremičnine v zemljiški knjigi. Gre za javno knjigo, ki je namenjena vpisu in javni objavi podatkov o pravicah na nepremičninah in pravnih dejstvih v zvezi z njimi. Pri tem vam lahko pomagajo naši pravni strokovnjaki.

Informativni izračun plače

Vpogled vključuje tudi vpise pravic na nepremičninah

V zemljiško knjigo se vpisujejo stvarne in obligacijske pravice na nepremičninah, in sicer:

Stvarne pravice:

  • lastninska pravica,
  • hipoteka,
  • zemljiški dolg,
  • pravica stvarnega bremena,
  • stavbna pravica.

Obligacijske pravice:

  • pravica prepovedi in odtujitve,
  • zakupna in najemna pravica,
  • predkupna in odkupna pravica,
  • posebna pravica uporabe javnega dobra.

Regres za upokojence 2021

Vpogled v zemljiško knjigo in izpis iz elektronske zemljiške knjige

Elektronska zemljiška knjiga je pri nas na razpolago od leta 2011. Vpogled v zemljiško knjigo in pridobitev izpisa iz elektronske zemljiške knjige sta brezplačna, potrebna je le predhodna registracija na portalu e-Sodstvo.

Za vpogled in pridobitev izpiska iz elektronske zemljiške knjige se je torej potrebno najprej registrirati na portalu e-Sodstvo.

Po uspešni registraciji in prijavi, kliknemo na povezavo Izberi e-opravila kot Registriran uporabnik in nato med ponujenimi možnostmi izberemo eZK-opravila – zemljiška knjiga.

Pravni nasvet

Odpre se okenček za prepis ponujene varnostne kode, po potrditvi pa že lahko izberemo vrsto izpisa, ki ga potrebujemo. Za prikaz izpisa v pdf obliki je potrebno vpisati konkretne podatke. Najprej izberemo tip nepremičnine (zemljiška parcela, stavba, posamezni del stavbe, itd.), nato pa vpišemo identifikacijske oznake oziroma številke nepremičnine (številka parcele, številka stavbe, številka katastrske občine). Tako pridobimo vpogled v zemljiško knjigo.

Če identifikacijskih oznak nepremičnine nimamo, si lahko pomagamo s portalom Geodetske uprave eProstor. Z aplikacijo Javni vpogled v podatke o nepremičninah namreč lahko pridobimo podatke z iskanjem po naslovu izbrane nepremičnine.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Overjen izpis iz zemljiške knjige

Stranke, ki želijo pridobiti overjen izpis iz zemljiške knjige, so tega še vedno dolžne plačati. Overjen izpis je mogoče pridobiti pri vsakem zemljiškoknjižnem sodišču, na upravni enoti in pri vseh notarjih v Sloveniji. Vas zanima, kako so registrirani poklici kot je notar?

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja