Go to Top

Vozovnice za dijake in študente so ponovno v prodaji

Vozovnice za dijake in študente so ponovno v prodaji. Junija je v javnost prišla informacija, da zaradi finančnega izpada na področju javnega potniškega prometa v mesecih julij in avgust ne bo izvedeno brezplačno podaljšanje veljavnosti subvencioniranih vozovnic za dijake in študente. Po pritožbah se le nekaj dni kasneje subvencionirane vozovnice za dijake in študente vseeno avtomatsko podaljšali. Subvencionirane vozovnice za dijake in študente veljajo do 31. 8. 2020.

Informativni izračun plače

Dijaki in študenti, ali v prihodnjem letu ne boste več imeli statusa? Ste že razmišljali o samozaposlitvi? V podjetju DATA vam nudimo vse, kar potrebujete za registracijo podjetja, ponujamo pa vam tudi storitve za uspešno poslovanje po registraciji. Za vas imamo vse na enem mestu – od računovodskih storitev, do davčnega in pravnega svetovanja. Pripravljamo pa tudi številne seminarje in izobraževanja. Pišite nam na data@data.si.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Nove subvencionirane vozovnice za dijake v prodaji od ponedeljka

S ponedeljkom, 24. 8. 2020, so pričeli s prodajo subvencioniranih vozovnic za prihajajoče šolsko leto. Cene za subvencionirane vozovnice za dijake in študente se glede na lansko leto niso spremenile.

Cena vozovnice za dijake in študente je odvisna od dolžine relacije, na kateri upravičenci potujejo. Upošteva se razdalje med vstopnim postajališčem, ki je najbližje prebivališču upravičenca, in izstopnim postajališčem, ki je najbližje izobraževalni ustanovi.

Cena subvencionirane vozovnice za dijake in študente tako variira glede na 3 razrede

  1. razred oddaljenosti: upravičenec potuje na razdalji od 2 km do vključno 60 km;
  2. razred oddaljenosti: upravičenec potuje na razdalji več kot 60 km do vključno 90 km;
  3. razred oddaljenosti: upravičenec potuje na razdalji več kot 90 km.

Natančen izračun cen

BRUTO NETO PLAČA

V spodnjih razpredelnicah si lahko ogledate natančne cene medkrajevne vozovnice za dijake in študente glede na razred oddaljenosti:

 

Vrsta vozovnice

 

Mesečna vozovnica

Polletna vozovnica Letna vozovnica
4 MESECE 5 MESECEV ŠTUDENTI – 9 MESECEV DIJAKI – 10 MESECEV
Vozovnica za 10 voženj na mesec 20,00 € 70,00 € 87,50 € 135,00 € 150,00 €
1 RAZRED 25,00 € 90,00 € 112,50 € 180,00 € 200,00 €
2 RAZRED 35,00 € 130,00 € 162,50 € 270,00 € 300,00 €
3 RAZRED 55,00 € 210,00 € 262,50 € 450,00 € 500,00 €

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Dokupite lahko tudi vozovnico za mestni promet:

Polletna vozovnica Letna vozovnica
MESTNI PROMET Mesečna vozovnica 4 MESECE 5 MESECEV ŠTUDENTI – 9 MESECEV DIJAKI – 10 MESECEV
Ljubljana 10,00 € 40,00 € 50,00 € 90,00 € 100,00 €
Maribor 5,00 € 20,00 € 25,00 € 45,00 € 50,00 €
Jesenice 15,00 € 60,00 € 75,00 € 135,00 € 150,00 €

Četrti protikoronski paket

Če medkrajevne vozovnice nimate, višina vozovnice za dijake in študente za mestni promet znaša:

Mestni promet/vozovnica mesečna vozovnica polletna vozovnica (4 meseci) polletna vozovnica (5 mesecev) letna  vozovnica (9 mesecev) letna vozovnica (10 mesecev)
Ljubljana – cona 1 20 €
Ljubljana – cona 2 in 3 25 €
Maribor 16 €
Jesenice 25 € 100 € 125 € 225 € 250 €
Kranj, Koper
Novo mesto
5 € 20 € 25 € 45 €
40,5 €
50 €
45 €

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Upravičenci do subvencionirane vozovnice za dijake in študente

Subvencionirane vozovnice za dijake in študente lahko pridobi posameznik, ki ima status:

  • dijaka
  • učenca, vzporedno vpisanega v strokovni del srednješolskega izobraževalnega programa
  • osebe, ki se izredno izobražuje po programu osnovne šole za odrasle, programih poklicnega, strokovnega in splošnega srednješolskega izobraževanja, višjega strokovnega izobraževanja – tu gre za veljavnost do dopolnjenega 26. leta starosti, če se posameznik ne izobražuje v skladu s predpisi o urejanju trga dela
  • študenta

Subvencionirane vozovnice za dijake in študente lahko pridobi vsak zgoraj navedeni, če je njegovo prebivališče najmanj 2 km oddaljeno od njegove kraja izobraževanja.

Pri tem ne smete biti v delovnem razmerju ali opravljati samostojne registrirane dejavnosti, ne smete biti poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda, prav tako pa ne smete biti vpisani v evidenco brezposelnih oseb.

REZERVACIJA TERMINA NA VEM TOČKI DATA

Vlogo lahko izpolnite tudi na spletni strani eUprave

Nakup subvencionirane vozovnice za dijake je na voljo od ponedeljka, 24. 8. 2020, na prodajnih mestih. Študenti boste vloge izpolnjevali v mesecu septembru. Za mesec september pa lahko na podlagi vloge za tekoče študijsko leto, kupite subvencionirano mesečno vozovnico za 10 voženj na mesec.

Vlogo morate izpolniti vsi upravičenci – tako tisti, ki prvič zaprošate za subvencionirano vozovnico, kot tisti, ki želite podaljšati vlogo.

Ustanavljate s.p. ali d.o.o.? Pri nas je to enostavno - rezervirajte si termin na 01 600 1530

Manja Veličkovič, univ. dipl. prav., DataManja Veličkovič, univ. dipl. prav., Data

Da bi zmanjšali nevarnost okužb s covid-19 se upravičence naproša, da vlogo, če je to le mogoče, oddajo kar na spletu. Pri večini ponudnikov se morate sicer, če subvencionirano vozovnico kupujete prvič, osebno oglasiti na prodajnih mestih, kjer vam bodo kartico izdelali.

Vloga za izdajo subvencionirane vozovnice za dijake je na voljo na spletni strani eUprave. Poleg tega, da s tem zmanjšujete tveganje za okužbe s covid-19, po potrditvi oddane vloge upravičenci le v nekaj minutah dobite odločitev o upravičenosti in povezavo na spletni nakup vozovnice, ki ga opravite pri izbranem ponudniku. Vozovnica se na kartico v tem primeru naloži ob prvem vstopu na avtobus ali vlak. Vse, ki nimate možnosti za spletni nakup se naproša, da si vlogo in vozovnico uredite že v predprodaji, saj v zadnjih dneh pričakujejo daljše čakalne vrste.

Obstoječo vlogo za novo šolsko leto lahko tudi spremenite, če se med letom spremeni naslov, vaš status ali vrsta obstoječe vozovnice.

Pravni nasvet

Zapis neizkoriščene vrednosti vozovnic zaradi ukrepov covid-19

Za vse dijake in študente, ki zaradi ukrepov covid-19 niso mogli uporabljati javnega potniškega prometa, je ministrstvo zagotovilo zapis neizkoriščene vrednosti vozovnic na kartici IJPP. To vrednost lahko izkoristite ob nakupu subvencionirane vozovnice za dijake in študente za novo šolsko leto, a spletni nakup subvencionirane vozovnice za dijake in študente z upoštevanjem neizkoriščene vrednosti trenutno še ni vzpostavljen.

Veljavnost mesečnih vozovnic za mesec marec je bila podaljšana do konca junija. Če ste vozovnico takrat uporabili, ste že izkoristili vse pravice. Če tega niste storili, pa vam prav tako pripada zapis neizkoriščene vrednosti. Natančen izračun neizkoriščene vrednosti vozovnic si lahko naredite sami na podlagi tabele, dostopne na spletni strani integriranega javnega potniškega prometa.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja