Go to Top

Nimate statusa – kaj pa samozaposlitev?

Nimate statusa?

Nimate statusa? Dijaki in študenti, se v novem šolskem letu ne boste več šolali ali ste dopolnili 26 let? Pravočasno uredite svoje zdravstveno zavarovanje – recimo kot samostojni podjetnik!

Ob začetku novega šolskega in študijskega leta si morajo dijaki in študenti, ki so dopolnili 18 let in se v novem šolskem oziroma študijskem letu ne bodo več šolali, ali so že pred začetkom novega šolskega oz. študijskega leta dopolnili 26 let, urediti obvezno zdravstveno zavarovanje, priporočljiva pa je tudi ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če nimate statusa, namreč ne boste več zavarovani.

Kaj pa, če bi se namesto pavziranja samozaposlili? Samozaposlitev namesto študija je dobra ideja tudi za vse študente, ki dvomijo v pravilnost svoje izbire študija. Ali že veste, kaj vas v življenju resnično zanima? Ste vsaj potihem pomislili tudi na podjetništvo?

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Predlagamo vam udeležbo na brezplačnem seminarju o prednostih in slabostih samozaposlitve.

Samozaposlitev je lahko rešitev

Nimate statusaZakaj?

  • Ker boste lahko končno delali tisto, kar vas resnično veseli.
  • Ker vam bo tekla delovna doba.
  • Ker boste pridobivali izkušnje in se prekalili (tako v podjetništvu kot tudi osebnostno).
  • Ker boste spoznali svojo konkurenco in trg.
  • Ker je to lahko velika odskočna deska za vašo kariero: nabrali si boste izkušnje in poznanstva.
  • Ker vam, če se boste v Poslovni register Slovenije, ki ga vodi AJPES, vpisali prvič, pripada polovično plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, drugo leto poslovanja pa so ti prispevki 30 odstotkov nižji.

Na VEM točki Data lahko hitro in brezplačno odprete s.p. ali d.o.o.  Preden pa se v podjetništvo podate zares, vas vabimo na še nekaj brezplačnih izobraževanj, kjer boste lahko svojim dilemam in vprašanjem ter drugim podjetniškim zagatam prišli do dna.

Ste ravnokar registrirali svoje podjetje in tako postali podjetnik? Kaj pa zdaj?

Brez statusa, brez zavarovanja

Skladno z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je otrok, ki ni sam zavarovanec, obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. leta oziroma do dopolnjenega 18. leta starosti, po tej starosti pa, če se šola, in sicer do konca šolanja, vendar največ do konca šolskega oziroma študijskega leta, v katerem je dopolnil starost 26 let.

Otrok, ki je zavarovan kot družinski član in se po dopolnjeni starosti 18 let več ne šola oz. če nimate statusa, ne izpolnjujete več pogojev za zavarovanje kot družinski član. Zato si mora obvezno zdravstveno zavarovanje urediti po drugi podlagi, in sicer tisti, za katero izpolnjuje pogoje. Več o tem na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja