Go to Top

Vnovično odprtje s.p. – kakšni so pogoji pri ponovnem odprtju?

Vnovično odprtje s.p. je mogoče, če podjetnik ni davčni dolžnik. V sodobnem poslovnem svetu so podjetniki pogosto soočeni s številnimi izzivi, med katerimi je tudi odločitev o zaprtju in kasnejšem ponovnem odprtju svojega podjetja. V tem članku bomo podrobno razložili, kako poteka postopek vnovičnega odprtja s.p. in na kaj morate biti pozorni pri ponovni registraciji svojega podjetja. V kolikor se odločite za vnovično odprtje s.p., si rezervirajte termin za registracijo podjetja preko spletnega obrazca ali pa nas pokličite na 01/600-1530!

Ustanovite podjetje na Dati!

Vnovično odprtje s.p. potem, ko je podjetnik prvi s.p. zaprl

Pogoj za to, da se podjetnik ponovno registrira kot samostojni podjetnik je, da ima iz prvega poslovanja poravnane vse obveznosti do Finančne uprave RS (FURS). Pri postopku ponovne registracije se prek aplikacije preverja morebitni dolg podjetnika na FURS. Če torej obstajajo omejitve, ko gre za vnovično odprtje s.p., portal e-vem blokira postopek ustanovitve s.p., dokler omejitve niso odpravljene.

Informativni izračun plače

Vnovično odprtje s.p. in odprava omejitev za registracijo s.p.

Pri registraciji svojega podjetja se lahko podjetnik sooči z nepričakovanimi ovirami. Ko referent na DATA točki prične s postopkom registracije s.p., lahko ugotovi, da določene omejitve preprečujejo vnovično odprtje s.p. V takšnih primerih referent podjetniku izroči obvestilo FURS-a, ki pojasnjuje razloge za te omejitve. Za nadaljevanje postopka mora podjetnik poravnati vse obveznosti do Finančne uprave RS. Ko to stori, mora na registracijo prinesti uradno obvestilo FURS-a, ki potrjuje, da so vse obveznosti poravnane, in s tem se odstranijo ovire za ponovno odprtje s.p.

Koliko znašajo prispevki za s.p. v 2023?

Vnovično odprtje s.p. pomeni, da podjetnik lahko registrira identični s.p. kot prvič

Vnovično odprtje s.p. je postopek, s katerim se mnogi podjetniki soočijo, potem ko so iz različnih razlogov svoj prvi s.p. zaprli. Ta fenomen je izrazit v časih ekonomske negotovosti ali sprememb na trgu.

  • Ekonomski padci in recesije: Mnogi podjetniki se odločijo za zaprtje svojega s.p. zaradi gospodarskih upadov, ki lahko drastično vplivajo na njihovo poslovanje.
  • Zdravstvene težave ali osebne okoliščine: Nekateri podjetniki morda potrebujejo premor v poslovanju zaradi osebnih ali zdravstvenih razlogov.
  • Neuspeh pri doseganju poslovnih ciljev: Ko podjetje ne doseže želenih rezultatov ali dobička, je včasih najboljša odločitev začasno zaprtje in prestrukturiranje.
  • Spremembe na trgu: Novi konkurenti ali tehnološke spremembe lahko vodijo do tega, da se podjetnik odloči zapreti s.p. in pozneje s prilagojeno strategijo ponovno odpreti s.p.
  • Regulativne in zakonodajne omejitve: Včasih lahko zakonske spremembe ali novi predpisi naredijo poslovanje nevzdržno, kar vodi v zaprtje s.p.

Pomembno je omeniti, da se mnogi podjetniki odločijo za vnovično odprtje s.p., ko ugotovijo, da so razlogi za prvotno zaprtje odpravljeni ali ko so se razmere na trgu spremenile v njihovo korist. Učinkovito vnovično odprtje s.p. zahteva analizo preteklih izzivov in ustrezno strategijo za prihodnje poslovanje. Ob ponovnem odprtju s.p. se zato praviloma odločajo za registracijo istih dejavnosti, kot so jih registrirali prvič.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Ustanovite podjetje

Dnevnice 2023

Vnovično odprtje s.p. in postopek registracije

Ko gre za vnovično odprtje s.p. je postopek registracije takega s.p. enak. Na postopek mora oseba prinesti osebni dokument, svojo davčno številko in po potrebi overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov s.p., če podjetnik sam ni lastnik ali vsaj solastnik objekta (stanovanja), kjer bo poslovni naslov podjetja. Na DATA točki se pripravijo potrebni dokumenti za vpis podjetnika v register AJPES, prijava davčnih podatkov na FURS in prijava podjetnika  v zavarovanje na ZZZS. Sklep o vpisu v poslovni register bo podjetnik prejel na naslov, ki ga je navedel na registraciji, naslednji dan od datuma, ki ga je predlagal za datum vpisa podjetja v poslovni register. S tem sklepom, ki ga dobi po pošti, nato na banki odpira TRR račun.

Ustanovite podjetje hitro in brezplačno!

Kaj je drugače, če gre za vnovično odprtje s.p.?

Podjetnik, ki drugič registrira s.p. ne more uveljavljati ugodnosti Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ), glede znižanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje znotraj socialnih prispevkov. To ugodnost (50 odstotkov nižji prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prvo leto poslovanja, drugo leto pa 30 odstotkov nižji) lahko uveljavlja samo ob prvem vpisu v poslovni in davčni register. Torej bo plačeval polne prispevke za socialno zavarovanje na svojem ponovno odprtem s.p.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Kako preveriti poslovno idejo? Kakšne so možnosti za najcenejši vstop na trg? Kako poslovno idejo pretvoriti v poslovno priložnost, ki bo prinesla dobiček? Udeležite se brezplačnega seminarja!

Več informacij

Vnovično odprtje s.p. je odločitev, ki se lahko zdi preprosta, vendar zahteva skrbno načrtovanje in upoštevanje vseh pravilnih postopkov. Z upoštevanjem vseh zahtev in pravil bo vaše podjetje lahko hitro in učinkovito registrirano ter pripravljeno na uspešno poslovanje v prihodnosti. Če se soočate z vprašanji ali potrebujete podrobne informacije o vnovičnem odprtju s.p., se obrnite na strokovnjake podjetja DATA. Z leti izkušenj in znanja vam bodo zagotovili vse potrebne informacije za uspešen nov začetek.

Izberite zanesljiv računovodski servis!

Pri načrtovanju svoje podjetniške poti vam lahko pomagajo naši svetovalci podjetja DATA. Imamo dolgoletne praktične izkušnje pri delu in svetovanju podjetnikom. Pišite nam za individualno obravnavo na data@data.si ali nas pokličite na 01/600-1530.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Sledite nam tudi na Facebooku ali LinkedInu in ostanite na tekočem z najnovejšimi informacijami za podjetnike.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja