Go to Top

Vloga za temeljni dohodek – kdaj in kako jo vložiti?

Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP) upravičencem prinaša izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka. Vloga za temeljni dohodek je že dostopna na portalu eDavki. Kako, kje in kdaj pa mora biti vložena vloga za temeljni dohodek?

Informativni izračun plače

Interventni zakoni za blažitev posledic epidemije se ves čas spreminjajo. Številni delodajalci se zato srečujejo s številnimi dilemami. Naša pravna služba v ta namen organizira brezplačni webinar “Ukrepi delodalajca v času koronavirusa.” Prijavite se TUKAJ ali nam za individualno svetovanje pišite na data@data.si.

Vas zanima kako odpreti s.p. ali d.o.o.?

Kdo so upravičenci do mesečnega temeljnega dohodka in katere pogoje morajo izpolnjevati, preberite v našem članku Temeljni dohodek – preverite, kdo so upravičenci?

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Vloga za temeljni dohodek na portalu eDavki

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vloga za temeljni dohodek je dostopna na portalu Finančne uprave eDavki. Vložiti jo je tako mogoče le v elektronski obliki preko navedenega portala. Za dostop do portala in oddajo vloge je potrebno digitalno potrdilo. Za upravičence, ki nimajo digitalnega potrdila, lahko vlogo po pooblastilu vloži tudi pooblaščena oseba, npr. računovodja.

UKREPI DELODAJALCA V ČASU KORONAVIRUSA

Do kdaj mora biti vloga za temeljni dohodek vložena?

Vlogo oziroma izjavo o izpolnjevanju pogojev je potrebno vložiti najkasneje do 31. decembra 2020. Vloga se lahko vloži zgolj za posamezni mesec (oktober, november ali december) ali pa za vse tri mesece skupaj.

Pravni nasvet

Izplačilo temeljnega dohodka

Izplačilo temeljnega dohodka bodo upravičenci prejeli glede na rok, do katerega je bila vloga za temeljni dohodek vložena. Izplačila temeljnega dohodka bo izvajala Finančna uprava RS (FURS).

  • Upravičencem, ki bodo vlogo vložili do 31. oktobra 2020 za oktober, nakaže FURS mesečni temeljni dohodek 10. novembra 2020.
  • Upravičencem, ki bodo vlogo vložili od 1. novembra do 30. novembra 2020 za november ali za oktober in november skupaj, FURS nakaže mesečni temeljnih dohodek do 10. decembra 2020.
  • Upravičencem, ki bodo vlogo vložili od 1. decembra do 31. decembra 2020 za december ali za december in november ali za december in oktober ali za vse tri mesece skupaj, nakaže FURS mesečni temeljni dohodek najpozneje do 10. januarja 2021.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja