Go to Top

Višina minimalne plače – jeseni nov izračun minimalnih stroškov!

Višina minimalne plače

Višina minimalne plače oz. določitev minimalne plače je odvisna tudi od izračuna minimalnih življenjskih stroškov. Ti so bili nazadnje izračunani leta 2017. Za jesen je vlada napovedala nov izračun življenjskih stroškov.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

ZSSS vladi predlagal izredni dvig minimalne plače

V začetku julija je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) vlado pozvala k izrednemu dvigu minimalne plače. Minimalna plača za leto 2022 znaša 1074,43 evra bruto. Zaradi hitre rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin in energentov so vladi predlagali, da bi se višina minimalne plače dvignila za 8,2 % (kolikor je znašala inflacija v obdobju januar-junij 2022). In sicer so predlagali dvig minimalne plače na 1162,53 evra bruto. Vlada je sprejela sklep, da jeseni najprej sledi nov izračun višini minimalnih življenjskih stroškov. Na podlagi tega pa se bo odločalo tudi o morebitni spremembi višine minimalne plače.

Izračun plače lahko opravite z našim kalkulatorjem!

Višina minimalne plače in usklajevanje minimalne plače v skladu z ZMinP

Z letom 2021 se je v skladu z Zakonom o minimalni plači (ZMinP) uveljavila nova formula za določitev zneska minimalne plače z navezavo na minimalne življenjske stroške. Znesek oz. višina minimalne plače se določi ob upoštevanju rasti cen življenjskih potrebščin, gibanja plač, gospodarskih razmer oz. gospodarske rasti in gibanja zaposlenosti v razponu med 120 in 140 % minimalnih življenjskih stroškov z navezavo na davčne predpise, ki omogočajo določitev bruto zneska minimalne plače.

Preberite tudi – Vračilo regresa, kdaj in kako?

računovodsko svetovanje

 Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Višina minimalne plače odvisna (tudi) od zneska minimalnih življenjskih stroškov

Kot že omenjeno je višina minimalne plače odvisna tudi zneska oz. višine minimalnih življenjskih stroškov. Ta podatek je bil nazadnje izračunan leta 2017 (na podlagi podatkov iz 2016 in 2015) in znaša 613,41 evra. Ta znesek v letu 2022 več ne opredeljuje dejanskih minimalnih življenjskih stroškov. Izračun minimalnih življenjskih stroškov bo (po napovedih) pripravljen jeseni. Ko bo izračun pripravljen, bo s strani ministra za delo (po posvetovanju s socialnimi partnerji) v čim krajšem času določena nova višina minimalne plače, so ZSSS odgovorili z vlade. Ko se spremeni znesek minimalnih življenjskih stroškov, se višina minimalne plače na novo določi v roku treh mesecev, še določa ZMinP.

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Višina minimalne plače se sicer redno usklajuje januarja

ZMinP določa tudi redno usklajevanje minimalne plače. Znesek oz. višina minimalne plače se vsako leto januarja uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Pri tem se uporabi uradni podatek Sursa o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta. Velja pa za plačilo dela, opravljenega do 1. januarja tekočega leta dalje. Po besedah ministra za delo bo minimalna plača v 2023 presegla 800 evrov neto.

Popoldanski s.p. lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Višina minimalne plače – kako se je spreminjala v zadnjih letih?

V tabeli poglejmo, kako se je spreminjala višina minimalne plače v zadnjih letih.

Leto Višina minimalne plače (bruto/v evrih)
2016 790,73
2017 804,96
2018 842,79
2019 886,63
2020 940,58
2021 1024,24
2022 1074,43
2023 ?

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja