Go to Top

Dodatek za delo na praznik – koliko dodatka vam pripada?

Dodatek za delo na praznik

Dodatek za delo na praznik je eden izmed dodatkov, ki so določeni v Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR-1). A tam ni določena višina dodatka. To določajo različne kolektivne pogodbe. Imate glede delovnega prava kakšne dileme in bi potrebovali pravni nasvet? Dogovorite se za termin plačljivega strokovnega svetovanja! Pokličete lahko na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si. Lahko pa pri nas rezervirate tudi termin za registracijo s.p. ali d.o.o.!

Ustanovitev podjetja

Gre za enega od dodatkov za delo v posebnih pogojih dela

Realnost je takšna, da so nekateri zaposleni v službah tudi ob praznikih. Nekoliko jim je lahko v tolažbo vsaj dejstvo, da jim takrat pripada dodatek za delo na praznik. Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) v 128. členu namreč določa, da delavcu pripadajo dodatki za delo v posebnih pogojih dela, ki izhajajo iz razporeditve delovnega časa. Dodatek za delo na praznik (oz. dela proste dneve po zakonu) je eden izmed njih. Poleg tega pa delavcu lahko pripadajo še:

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

pravno svetovanje

Preberite tudi – Dodatek do minimalne plače, kdaj se izplača?

Dodatek za delo na praznik se izključuje z dodatkom za delo v nedeljo

Dodatek za delo praznik se izključuje z dodatkom za delo na praznik. Kaj to pomeni? Če praznik pade na nedeljo (takšen primer bo letos božič, 25.12.), zaposlenemu pripada samo en dodatek in ne oba.

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kje pa je določena višina dodatka?

Kot že omenjeno ZDR-1 določa, kateri dodatki pripadajo za delo v posebnih pogojih dela, a višine za dodatek za delo na praznik ne določa. Te so določene v kolektivnih pogodbah na ravni dejavnosti. V razpredelnici bomo pogledali, kako dodatek za delo na praznik določajo nekatere kolektivne pogodbe.

Kolektivna pogodba Dodatek za delo na praznik (v % od osnovne plače delavca oz. ustrezne urne postavke)
KP dejavnosti gostinstva in turizma 150 %

Za delo na dan državnega praznika oz. po zakonu prostega dne pripada delavcu poleg plače dodatek za vsako opravljeno delovno uro, če mu ni mogoče zagotoviti prostega dne namesto dela na dan praznika ali na dan prostega dne, oziroma 50 %, če tega koristi.

KP gradbenih dejavnostih 50 %;

Za delo na 1.1. in 1.5. – 100 %

KP komunalnih dejavnostih 100 %
KP dejavnosti trgovine 250 %
KP elektrogospodarstva Slovenije 50 %
KP za kovinsko industrijo Slovenije 50 %
KP za cestni potniški promet Slovenije 50 %

Ostanite na tekočem in se prijavite na e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja