Go to Top

Virus v Evropi v fazi dinamične rasti – spremembe tudi v Sloveniji!

Virus SARS-CoV-2 še vedno cirkulira po Evropi, kjer beležijo dinamiko rasti. Vlade se zaradi dosedanjih negativnih posledic upirajo ponovnemu zapiranju gospodarstev!

Informativni izračun plače

Vabljeni na brezplačni webinar pri DATA d.o.o. Ukrepi delodajalcev v času koronavirusa. Zakon, ki je urejal področje, je bil večkrat spremenjen in dopolnjen in je tako pri delodajalcih povzročil negotovost ali celo zmedo. Ta negotovost ni prevladala le na računovodskem, ampak tudi na delovnopravnem področju! Prav zaradi dilem, ki smo jih zasledili pri delodajalcih v času, ko veljajo ukrepi zoper virus, smo pripravili webinar na to temo. Prijavite se na brezplačni webinar na ali nam pišite za individualno strokovno svetovanje našega pravnika na data@data.si!

Obveznosti delodajalcev od A do Ž

Virus ne povzroča enake ravni smrtnosti kot v začetku leta

Situacija je trenutno bolj umirjena kot v pričetku leta. Povprečna smrtnost ima nižjo rast in bolnišnice po evropskih državah so bolje pripravljene na sprejemanje bolnih. Ta dva razloga za zdaj stojita med »statusom quo« in veliko strožjim ponovnim zaprtjem gospodarstev.

Delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa

Kateri ukrepi se ponovno izvajajo po državah v Evropi?

Navkljub temu, da naj bi v Franciji virus imel ponovno eksponentno rast, so tam politiki zadržani pri sprejemanju hujših ukrepov. Virus je prinesel le bolj striktno sprejet ukrep nošenja obraznih mask – nositi jih morajo tudi na delovnih mestih in v vseh zaprtih prostorih. Strožje ukrepe so sprejeli v delih Španije – ponekod zamejujejo zbiranja na prostem, pa tudi v privatnih prostorih. Nemčija kot paradni konj z najnižjo umrljivostjo je svoj uspeh vzela v zakup in pričela z bolj rigoroznem izvajanjem higienskih praks in s pravili o distanciranju. Virus je v Združenem kraljestvu zmanjšal število ljudi, ki se lahko združujejo. To število tako v zaprtih prostorih kot na prostem seže do 6.

Četrti protikoronski paket

Strožji ukrepi slovenske vlade!

V zadnjih dnevih v Sloveniji dosegamo rekorde v številu novookuženih – število se je že povzpelo čez 100.  Število aktivnih okužb na 100 tisoč prebivalcev je preseglo 30, kar pomeni, da se po našem kriteriju kumulativne incidence bližamo rdečemu seznamu.

Delodajalci, potrebujete pomoč pri urejanju delovno-pravnih razmerij? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Vlada v Sloveniji naj bi razmišljala o ponovnem omejevanju ur, ko lahko upokojenci vstopajo v trgovine. Spomnimo se, da v marcu in aprilu upokojenci niso smeli vstopiti v trgovino z živili izven njim namenjenih terminov, ki so trajali od 8:00 do 10:00 zjutraj ter uro pred zaprtjem. Po tem režimu je bil v tem času vstop mlajšim v trgovine prepovedan. A tako strog režim verjetno danes ni najbolj izvedljiv. Trgovine so odprte veliko dlje kot do 18:00, kakor so bile v vrhuncu ukrepov proti epidemiji. Problematika takšnega ukrepa pa se ne bi dotikala le trgovin, temveč pošt, knjižnic in drugih ustanov, ki jih obiskujejo upokojenci in kjer se virus lahko tudi širi.

Po tem ko je svetovalna skupina, predlagala, da bi se karantena skrajšala iz 14 na 10 dni, se sedaj časovno obdobje odreditve karantene od nedelje dalje res skrajšuje s 14 na 10 dni. Podaljšuje se veljavnost negativnega testa pri testiranju na novi virus in sicer iz 36 na 48 ur. Dodan je pogoj, da test za virus ni opravljen v Sloveniji.

Spremembe na področju testiranja

Otroci prve triade osnovnih šol bodo ob pojavih, kot so izcedek iz nosu, zamašen nos ali bolečine v žrelu, ostali 3 dni doma. Če bodo poleg tega imeli tudi povišano telesno temperaturo do 38 stopinj Celzija ali drisko, jih ne bodo pošiljali na testiranje za novi virus. Ti otroci bodo na testiranje poslani le, če so bili poleg naštetih znakov v stiku z okuženo osebo, ali pa so njihovi starši zdravstveni delavci oz. zaposleni v domu starejših občanov. Testirali bodo tudi otroke, katerih temperatura bo višja od 38 stopinj Celzija.

Otroke od vključno 4. razreda naprej bodo obravnavali kot odrasle in jih ob minimalnih znakih okužbe dihal napotili na testiranje, kjer bodo ugotavljali, ali imajo novi virus.

Pravni nasvet

Virus se v času sproščanja ukrepov širi!

Strokovnjaki svarijo, da se je populacija v državah, kjer beležijo rast, preveč sprostila. V tem času bi se morali ponovno angažirati glede upoštevanja zastavljenih ukrepov. Posebej v obdobju, ko se večina vrača nazaj na delovna mesta zaradi odvijanja ukrepov, kot so čakanje na delo, in zaradi vračanja učencev v šolo.

Potrebujete pravni nasvet? Pokličite naše pravnike na telefon 01 6001 528 ali jim pišite na data@data.si.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja