Go to Top

Varstvo otrok med počitnicami – ideja za posel

Varstvo otrok med počitnicami je dobra poslovna ideja, hkrati pa tudi dober test, da ugotovite, ali ste iz pravega testa, da bi se z varovanjem otrok preživljali tudi med letom.

Varstvo otrok med počitnicami je za mnoge starše prava nočna mora, saj počitnice trajajo 10 tednov, večina staršev pa nima toliko letnega dopusta. Mlajši osnovnošolci večinoma še ne morejo ostajali vsak dan osem ur sami doma. Srečne so tiste družine, kjer so lahko poletne varuške babice in dedki, večina staršev pa mora poiskati druge rešitve. Počitniško varstvo otrok je torej dejavnost, ki je v poletnih mesecih lahko odličen vir dodatnega zaslužka. Če imate izkušnje z varovanjem otrok, torej razmislite, ali bi lahko to postalo reden vir zaslužka. Tudi letos še niste prepozni, saj lahko to dejavnost uredite v nekaj minutah.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

Če želite opravljati počitniško varstvo otrok, imate več možnosti, da bo vaša dejavnost urejena skladno z zakonodajo. Lahko se odločite, da boste počitniško varstvo izvajali prek svojega podjetja. Torej morate ustanoviti podjetje, razmislite, ali je bolj primerna ustanovitev d. o. o. ali  ustanovitev s. p.. Če boste varstvo otrok opravljali le občasno, pa jo lahko izvajate prek osebnega dopolnilnega dela. Naši izkušeni svetovalci na VEM točki Data vam bodo pri odločitvi z veseljem v pomoč. Svetujemo vam še, da si za vodenje svojega poslovanja izberete dobrega računovodjo.

Če imate kakšno drugo idejo, povezano z aktivnostmi za otroke, in niste prepričani, če boste z njo lahko uspeli na trgu, jo lahko na Dati tudi preverite. Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo je namreč brezplačen seminar, na katerem razlagamo, kako poslovne ideje udejanjiti. Na njem pa vam tudi svetujemo, kako oblikovati vašo konkretno idejo, da vam bo prinesla poslovni uspeh.

Zasluži s svojim hobijem ali idejo

varstvo otrok med počitnicamiVarstvo otrok med počitnicami lahko opravlja tudi podjetje, ki se sicer ukvarja s podobnimi dejavnostmi, ki so povezane z otroki. Denimo podjetje za poučevanje tujih jezikov  med počitnicami organizira jezikovne delavnice za otroke. Ti se skozi igro učijo, obenem pa je za njih poskrbljeno v času, ko so njihovi starši v službi. Podobno velja za različna športna društva, ki med počitnicami organizirajo različne dejavnosti za osnovnošolce. Starši bodo namreč raje izbrali varstvo z vsebino, denimo če boste z otroki ustvarjali ali jih odpeljali v naravo.

Registracija podjetja za varstvo otrok med počitnicami

Kako poteka postopek za ustanovitev podjetja, natančneje razlagamo na brezplačnem seminarju Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja. Pri ustanavljanju podjetja boste morali med drugim iz Standardne klasifikacije dejavnosti (SKD – 2008) izbrati dejavnosti, ki jih boste v vašem podjetju opravljali. Posebne šifre dejavnosti za počitniško varstvo otrok v SKD ni. A brez skrbi, svetovalci na VEM točki Data vam bodo svetovali pri izbiri dejavnosti.

Podjetje, ki se ukvarja s poučevanjem jezikov, mora denimo registrirati dejavnost Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje (85.590). Poučevanje oziroma izvajanje različnih športnih in prostočasnih aktivnosti spada pod Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju športa in rekreacije (85.510) in Druge nerazvrščene dejavnosti za prosti čas (93.299). Za izvajanje različnih kulturnih, plesnih oziroma glasbenih aktivnosti, pa mora podjetje registrirat dejavnost Izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje na področju kulture in umetnosti (85.520).

Katero dejavnost pa mora registrirati samostojni podjetnik, če ga družina angažira za počitniško varstvo otrok na domu? Izbrati mora dejavnost Druge storitvene dejavnosti, drugje nerazvrščene (96.090). Sem se namreč uvršča pomoč v gospodinjstvu, kamor sodi tudi varstvo otrok.

Počitniško varstvo otrok kot osebno dopolnilno delo

O tem, kako počitniško varstvo otrok občasno opravljati kot osebno dopolnilno delo, smo že pisali. Za osebno dopolnilno delo se lahko odločijo tako zaposleni kot brezposelni, kot tudi upokojenci in študenti. Pozor – treba ga je priglasiti!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja