Go to Top

(Ne) plačevanje prispevkov – FURS ukrepa

(Ne) plačevanje prispevkov za socialno varnost skrbi marsikaterega zaposlenega

(Ne) plačevanje prispevkov gre za prispevke za zdravstveno zavarovanje, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter prispevka za starševsko varstvo in brezposelnost. Zaposleni so se doslej le nemočno spraševali, ali so bili prispevki plačani, saj niso imeli podatkov o tem. Morda pa se za (ne) plačevanje prispevkov vendarle obetajo boljši časi. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je namreč zavarovance – torej zaposlene – začel obveščati, če prispevki delodajalca niso bili obračunani.

Kot smo pisali, je ZPIZ v začetku junija zavarovancem poslal 2.739 obvestil o neobračunanih prispevkih za socialno varnost za januar 2018. Delodajalcem, ki niso predložili  obračuna davčnega odtegljaja, so poslali 1.526 pozivov k predložitvi obračuna. Za februar 2018 so poslali 4.079 obvestil o neobračunanih prispevkih zavarovancem in 1.866 pozivov k predložitvi obračuna davčnega odtegljaja delodajalcem. Pojasnili smo tudi, kako neobračunani in neplačani prispevki delodajalca vplivajo na pokojninsko dobo.

Za pravilno vodenje računovodstva v vašem podjetju, ki zajema tudi naloge za obračun plač in prispevkov, se lahko zanesete na Datine izkušene računovodje. S pomočjo Datinega kalkulatorja z naše spletne strani lahko izračunate, kolikšen del vaše plače poberejo prispevki za socialno varnost.

Ste sveži podjetnik brez izkušenj z vodenjem poslov? Ali veste kakšne so vaše nove obveznosti? Znate izstaviti račun?

Da bodo vse podrobnosti vašega poslovanje potekale v skladu z zakonodajo, vam toplo priporočamo posvet z Datinimi izkušenimi pravnimi svetovalci. Prijavite se na naše e-novice – prejemali boste koristne nasvete in druge zanimivosti.

Odzvala se je tretjina zaposlenih

ZPIZ je delodajalce pozval k izplačilu plače, v primeru, če še ni izplačana, in predložitvi obračuna. Delavce pa je obvestil o obdobju prispevkov, ki jih njegov delodajalec ni obračunal. ZPIZ je obvestilu priložil še izjavo o izplačilu oziroma neizplačilu plače. Zaposlenim, ki so to izjavo prejeli, so svetovali, naj izpolnjene izjave pošljejo na Finančno upravo RS (FURS), ki jih bo uporabila za izvajanje ustreznih nadaljnjih postopkov.

Iz FURS-a so nam sporočili, da so na podlagi poslanih obvestil ZPIZ-a v juniju 2018 evidentirali 2.058 prejetih izjav delavcev o (ne)izplačilu plače. Torej se je približno tretjina zavarovancev odzvala na obvestila, ki so jih poslali v letu 2018. Če pa ste med tistimi, ki ste že obupali nad svojim delodajalcem, vas vabimo na brezplačno izobraževanje o samozaposlitvi.

Finančne in organizacijske prednosti ter slabosti samozaposlitve.

FURS smo vprašali še, koliko delodajalcev in za koliko zaposlenih je po prejemu poziva predložilo obračun o prispevkih za socialno varnost za januar in februar 2018. “V juniju in juliju (do 18. 7. 2018) je skupno 762 delodajalcev predložilo 1.183 REK-1 obrazcev za izplačilo plače za 4.150 delavcev,” so nam odgovorili. Vendar pa pristavljajo, da ne vodijo podatkov o razlogu za kasnejšo predložitev REK obrazca za plačevanje prispevkov. Zato iz števila predloženih REK obrazcev o izplačilu plač za januar in februar (na te mesece so se nanašala obvestila ZPIZ) ne morejo ločiti tistih, ki so posledica prejetega obvestila ZPIZ, in tistih, ki so jih delodajalci predložili na poziv kontrolorja FURS.

FURS: 286 postopkov in 535 odločb

plačevanje prispevkovPosredovali pa so nam podatke o postopkih, ki so jih sprožili. Finančna uprava RS je zaradi neizplačila plače in predložitve obračuna davčnega odtegljaja za januar in februar 2018 do sedaj uvedla 286 prekrškovnih postopkov zoper delodajalce in izdal 535 odločb o prekršku zoper (ne) plačevanje prispevkov. Podatka o številu zaposlenih pri kaznovanemu delodajalcu ne vodijo posebej, zato nam teh podatkov ne morejo posredovati.

Izvajanje teh aktivnosti poteka na podlagi 134. a člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki velja od 1. januarja 2018. Določba določa poseben način upoštevanja obdobij za zaposlene, za katera prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje niso bili obračunani. Zato na ZPIZ-u ocenjujejo, da bo izvajanje določbe pripomoglo k večji pravni varnosti zaposlenih.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja