Go to Top

Ustanovitev večosebnega doo – kako poteka postopek, kako hitro?

Ustanovitev večosebnega doo lahko družbeniki opravijo na DATA točki. In sicer ob izpolnjevanju določenih pogojev. Kakšni so pogoji, da se ustanovi večosebni doo? O čem je potrebno razmisliti pred registracijo? Kako hitro je ustanovljen večosebni doo?
Želite tudi vi ustanoviti podjetje? Pri nas lahko to storite brezplačno! Rezervirajte si termin za postopek na data@data.si ali nas pokličite na 01 600 1530. Vodili vas bomo skozi celoten proces!

 Brezplačno registrirajte podjetje

Večosebni doo in postopek registracije na DATA točki

Na postopek registracije, kadar gre za večosebni doo, morajo priti osebno vsi družbeniki. Za postopek za ustanovitev večosebnega doo potrebujejo le osebni dokument in overjeno izjavo lastnika objekta za poslovni naslov. Slednje le, če bo naslov doo na lokaciji, katere lastnik ni noben od družbenikov. Pred postopkom na DATA točki se morajo dogovoriti s kakšnimi deleži bodo vstopili v družbo in kdo bo zastopnik v doo. Bo eden ali jih bo več? Za postopek registracije na DATA točki morajo pripraviti kapital v evrih. Znesek kapitala v seštevku deležev ne sme biti manjši od 7.500,00 evrov. Na postopku registracije za večosebni doo se pripravi družbena pogodba. Ta je v osnovni obliki po ZGD-1 in določa elementarna razmerja med družbeniki. Če bi družbeniki želeli v družbeno pogodbo vnesti posebne člene, ki bi podrobneje opredeljevali njihova razmerja v družbi, postopka na DATA točki ne bi mogli opraviti. Ustanovitev večosebnega doo bi morali opraviti pri notarju.

Izračunajte si vašo plačo z našim kalkulatorjem

Izberite dobrega računovodjo

Ustanovitev večosebnega doo pri notarju

K notarju morajo družbeniki v primeru, če želijo ustanoviti večosebni doo in v družbeno pogodbo vstaviti posebne člene, ki bolj natančno opredeljujejo razmerja med njimi. Le notar lahko vnese v družbeno pogodbo na primer člen o prednostnem odkupu deležev družbenikov, če se eden od njih odloči izstopiti iz družbe. Tudi kadar zakonca ali izvenzakonska partnerja želita ustanoviti večosebni doo, morata družbeno pogodbo urediti v notarski obliki. K notarju morajo družbeniki tudi, če za kapital namenijo osnovno sredstvo in ne denar. Notarji lahko ustanovitev večosebnega doo ustanovijo tudi po pooblastilu za drugo osebo ali več njih.

Naredite si informativni izračun dohodnine

Kako je hitro je ustanovljen?

V obeh primerih postopka za ustanovitev večosebnega doo se, bodisi na DATA točki, bodisi pri notarju, pripravi vsa potrebna dokumentacija. Družbeniki jo podpišejo in prejmejo dokumentacijo za odprtje začasnega računa na banki. Ko vplačajo kapital, jim banka izda potrdilo o vplačilu kapitala. Vrnejo ga na mesto registracije in referent oziroma notar lahko elektronsko odda vlogo na registrsko sodišče. Če je z vlogo vse v redu, sodišče v nekaj dneh izda sklep o vpisu v poslovni register. Z njim družbeniki na banki začasni račun spremenijo v poslovni račun in lahko začnejo poslovati. Lahko bi rekli, da od začetka postopka do prejema sklepa sodišča mine v povprečju 10 dni in večosebni doo je registriran oz. vpisan v poslovni register.

Božičnica 2023

Družbeniki bodoče družbe! Če se sprašujete o pogojih za ustanovitev večosebnega doo in ste v dilemi, kaj se vam najbolj izplača, se lahko obrnete na podjetniške svetovalce podjetja DATA. Znali vam bodo svetovati. Za ponudbo posveta jim pišite na data@data.si ali jih pokličite na 01 600 1530.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja