Go to Top

Uskladitev minimalne plače – predlog za izredni dvig!

Uskladitev minimalne plače predlaga ZSSS

Uskladitev minimalne plače predlaga Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Predlagajo 8,2-odstotni dvig. Kaj so zapisali v pozivu vladi?

Ustanovite podjetje na Dati! Pokličite 01/600-1530!

Uskladitev minimalne plače zaradi visoke inflacije?

ZSSS vladi predlaga uskladitev minimalne plače predvsem zaradi hitre rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin in energentov. Od začetka letošnjega leta minimalna plača znaša 1074,43 evra. Predlog za izredno uskladitev minimalne plače je, da bi se minimalna plača povišala za 8,2 odstotka – s 1074,43 evra na 1162,53 evra bruto.

Z našim kalkulatorjem lahko pretvorite bruto plačo v neto!

davčno svetovanje

Preberite tudi – Kaj je z julijem drugače glede prevoza na delo?

Uskladitev minimalne plače je nujna zaradi podražitev, menijo v ZSSS!

Podatki Sursa kažejo, da je letna inflacija med januarjem in junijem 2022 znašala 8,2 odstotka. Na to so najbolj vplivale podražitve hrane in tekočih goriv. Sindikati opozarjajo, da dvig cen osnovnih življenjskih potrebščin najbolj vpliva na posameznike, ki prejemajo minimalno plačo ter tako večji del dohodkov namenijo za nakup osnovnih življenjskih potrebščin. Poudarjajo, da se veča revščina med zaposlenimi delavci. Zaradi tega predlagajo izredno uskladitev minimalne plače. Mimogrede, preberite tudi, kako se po novem dohodninskem zakonu obračuna minimalna mesečna plača!

Popoldanski s.p. lahko odprete le ob redni zaposlitvi!

Inflacija se bo ohranila na visoki ravni

Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za preostanek letošnjega leta predvideva nadaljnjo rast cen oz. ohranitev inflacije na visoki ravni. Upoštevajoč vse te podatke, ki izkazujejo hitro rast osnovnih življenjskih potrebščin ter energentov, so se v ZSSS odločili, da vladi predlagajo izredno uskladitev minimalne plače. Po njihovem prepričanju bi to nesporno prispevalo k zagotovitvi minimalnega standarda zaposlenih v Sloveniji. Predlagana izredna uskladitev minimalne plače bi prav tako pomenila, da bi višina približala sedanjim stroškom osnovnih življenjskih potrebščin. S tem bi se tudi približali namenu, ki se želi doseči z veljavnim zakonom o minimalni plači.

Ostanite na tekočem in se prijavite na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja