Go to Top

Ugovor zoper IID lahko oddate do 30. junija!

Ugovor zoper IID (informativni izračun dohodnine 2021)

Ugovor zoper IID oz. informativni izračun dohodnine 2021 se lahko odda samo do 30.6.2022. To velja za tiste, ki so informativni izračun dohodnine 2021 prejeli v drugem svežnju! Imate vprašanje glede dohodnine tudi vi? Ali druge davčne dileme? Pri nas na Dati imamo tudi odlične davčne svetovalce, ki vam lahko pomagajo! Za termin plačljivega individualnega strokovnega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530 ali pa nam pišete na data@data.si.

Odprite s.p. ali d.o.o. na Dati!

Ugovor zoper IID 2021 lahko oddate samo še nekaj dni!

Rok, do katerega lahko zavezanci vložijo ugovor zoper IID 2021, je četrtek 30.6.2022. Tega lahko vložijo zavezanci, ki so informativne izračune dobili v drugem svežnju v začetku juniju. Furs je 31.5.2022 poslal 503.710 informativnih izračunov dohodnine. V kolikor informativnega izračuna še niste pregledali oz. preverili, je to treba storiti čim prej. Če ugotovite napake, morate oddati ugovor zoper IID 2021. To lahko storite tudi elektronsko prek portala eDavki – potrebujete le svojo osebno davčno številko in geslo.

Informativni izračun dohodnine

davčno svetovanje

Preberite tudi – Dohodninska lestvica 2022 se je vendarle spremenila!

Ugovor zoper IID – še vedno lahko uveljavite olajšavo za vzdrževane družinske člane

Kdaj torej morate oddati ugovor zoper IID? Informativni izračun dohodnine natančno preglejte in preverite, če so vključeni vsi podatki o prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Podatke primerjajte z vašimi podatki oz. s podatki o dohodkih, ki ste jih prejeli od vašega izplačevalca. V kolikor ugotovite napake (na primer pomanjkljivi podatki, prenizko ali previsoko ugotovljena davčna obveznost), oddate ugovor zoper IID. Če tega ne naredite, storite davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Obrazec za ugovor zoper IID je dostopen tudi na spletni strani Fursa. Ugovor zoper IID lahko oddajo tudi zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. V pomoč vam je lahko tudi naš kalkulator za informativni izračun posebne olajšave.

Kaj morate vedeti, če želite poslovati kot normiranec sp?

Ugovor zoper IID ni zahtevan, če je vse tako kot mora biti

Če se vaš informativni izračun ujema z vašimi podatki, potem ne rabite storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor bo informativni izračun samodejno postal odločba. Ugovor zoper IID ni zahtevan niti, v kolikor je razlika med zneski dohodkov iz IID in zneski dohodkov iz obvesti, ki ste jih prejeli od izplačevalcev, v skupnem znesku nižja od enega evra.

Regres 2022 – koliko ga boste prejeli in do kdaj?

Do kdaj vračilo oz. plačilo dohodnine?

Zavezanci, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v drugem svežnju, morajo premalo plačano dohodnino doplačati do 1. avgusta 2022. Preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem na TRR nakazana do 29. julija 2022.

Postanite stranka našega računovodskega servisa!

Kaj pa če IID sploh niste prejeli?

Zavezanci, ki informativnega izračuna dohodnine 2021 sploh niso prejeli, morajo preveriti pri pristojnem FURS, če je bil IID sploh izdan. To lahko naredijo osebno ali preko portala eDavki, tako, da v polje »Išči« vpišejo svojo osebno davčno številko. V kolikor IID dejansko ni bil izdan, vendar je zavezanec prejel dohodke v letu 2021, mora napoved oddati sam, najkasneje do 31.7.2022.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja