Go to Top

Turizem v avgustu »cvetel«! Več kot tri milijone prenočitev!

Turizem v avgustu – številke odlične!

Turizem v avgustu je v Sloveniji »cvetel«. Zabeleženih je bilo več kot 1,1 milijona prihodov turistov. Rekordno je bilo število njihovih prenočitev – več kot tri milijone!

Odprite s.p. na DATA točki! Pokličite 01/600-1530!

Turizem v avgustu – prevlada tujih turistov

Turizem v avgustu so »reševali« tuji gosti. Prenočitev domačih turistov je bilo namreč za polovico manj kot avgusta 2021. Je pa bilo na drugi strani za polovico več tujih turistov kot lanskega avgusta. Domači turisti so ustvarili 23 % vseh prenočitev. Teh je bilo nekaj manj 698 tisoč ob skoraj 196 tisoč prihodih. Prihodov tujih gostov je bilo 857 tisoč. Ustvarili so 2,3 milijona prenočitev. To je za polovico več kot lani in 2 % več kot avgusta 2019 (pred epidemijo). Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, domači pa v občini Piran.

Kolikšna bo vaša plača? Uporabite naš kalkulator!

podjetniško svetovanje

»Popoldanca« lahko odprete ob redni zaposlitvi!

Kateri tuji gosti so prevladovali?

Tuji turisti, ki so za slovenski turizem v avgustu, ustvarili največ prenočitev, so bili iz Nemčije. Nemški turisti so ustvarili nekaj več kot milijona prenočitev (kar je 22 % vseh). Največkrat so prenočili v občini Bovec. Po 11 % prenočitev so ustvarili nizozemski in italijanski turisti. Sledili pa so turisti iz Francije, Češke in Avstrije.

Preberite tudi – Povračila za prehrano bodo (lahko) s septembrom višja!

Turizem v avgustu – v katerih občinah največ prenočitev?

Za turizem v avgustu velja, da je bilo največ prenočitev v nastanitvenih obratih v gorskih občinah (in sicer 38 %). Od teh občin, jih je bilo največ v občini Bled. Petina prenočitev je bila v obmorskih občinah, v zdraviliških pa 15 %. V Ljubljani se na primer število prenočitev v primerjavi z lanskim avgustom povečalo kar za 57 %. V zdraviliških občinah pa je se število prenočitev zmanjšalo kar za 16 %, so pokazali podatki Sursa.

Preberite še – Kilometrina 2022, kaj se je spremenilo?

Največ prenočitev v hotelih

Tako domači kot tuji gosti so največ prenočitev ustvarili v hotelih (slabih 915 tisoč oz. 30 % vseh). Sledile so zasebne sobe, apartmaji in hiše (26 % vseh) ter kampi (24 % vseh) – velja za turizem v avgustu. Je pa v prvih osmih mesecih Slovenijo obiskalo okrog 4,3 milijona turistov. Ti so ustvarili nekaj več kot 11,7 milijona prenočitev, kar je že več kot v celotnem lanskem letu. Mimogrede, v kolikor oddajate sobe, se lahko prijavite na naš seminar Sobodajalec ali s.p.

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja