Go to Top

Turistični paketi – je dovoljeno naknadno zvišanje njihovih cen?

Turistični paketi – njihove cene se v letu 2022 lahko naknadno zvišajo

Turistični paketi so lahko predmet naknadne draginje – bodisi inflacije ali  čedalje dražjih energentov. Kaj pomeni torej to za potrošnika in kakšne pravice ima? Če bi potrebovali pomoč glede tolmačenja takšne ali drugačne pogodbe, se lahko obrnete na naše pravne svetovalce! Za termin plačljivega svetovanja lahko pokličete na 01/600-1530ali nam pišete na data@data.si.

Ustanovite d.o.o. ali s.p. na Dati! Pokličite na 01/600-1530!

Turistični paketi in Zakon o varstvu potrošnikov

Prosto določanje cen za blago in storitve je vsekakor pravica vsakega podjetja in tako se tržijo tudi storitve, kot so turistični paketi. Ne glede na to se mora pri tem upoštevati oz. biti to povečanje skladno z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot). Zakon namreč narekuje, da morajo biti cene ta potrošnike vidno označene.

To je zahtevano tudi za veljavnost pogodb, ki se ne izpolnijo nemudoma ob sklenitvi (kamor se nenazadnje uvrščajo turistični paketi). Te morajo za potrošnika ob sklenitvi imeti zagotovljeno končno ceno kupljenega. V kolikor ni mogoče določiti cene v naprej, pa mora izračun končne cene biti v naprej določen in jasen.

Informativni izračun plače

57.-člen ZVPot in turistični paketi z zagotovljeno ceno

Ta zakon v svojen 57. členu določa, da mora prodajalec zagotoviti  skupno ceno turističnega paketa, vključujoč z vsemi morebitnimi davki, dajatvami, dodatnimi pristojbinami, taksami in drugimi stroški.  Vse to mora kupcu biti jasno pred sklenitvijo pogodbe oz. preden ponudba potrošnika zavezuje.

ZVP je zavezujoč – tako za organizatorja potovanja, kot tudi za prodajalca potovanja.

Regres – koliko in do kdaj izplačilo v letu 2022

Turistični paketi se lahko vseeno podražijo – a pod pogoji!

Turistični paketi so urejeni prav v Zakonu o varstvu potrošnikov v »57.d – členu«. Ta govori o tem, da lahko organizator potovanja po sklenitvi pogodbe o paketnem potovanju dvigne ceno le:

  • če je ta možnost določena v pogodbi
  • če pogodba vsebuje določilo, da je potrošnik upravičen tudi do znižanja cene v skladu s 5. odstavkom istega člena
  • če pogodba vsebuje način izračuna spremembe cene

Preberite tudi – Koliko bo znašala minimalna plača v 2022?

pravno svetovanje

Prijavite se na seminar Prednosti in slabosti samozaposlitve!

Pod kakšnimi okoliščinami so turistični paketi lahko takšen predmet podražitev?

Turistični paketi se lahko podražijo le v kolikor organizator potovanja vsaj 20 dni pred začetkom paketa o tem obvesti potrošnika na jasen in razumljiv način in še to le v kolikor je to:

  • neposredna posledica sprememb cene prevoza zaradi sprememb cene goriva ali drugih virov energije
  • ravni davkov ali pristojbin za potovalne storitve, vključene v pogodbi, ki jih naložijo tretje osebe, ki niso neposredno vključene v izvedbo turističnega paketa (vključno s turističnimi taksami, pristajalnimi pristojbinami ali pristojbinami za vkrcanje ali izkrcanje v pristaniščih in na letališčih oz. menjalnih tečajev valute, povezanih s turističnim paketom)

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Kaj mora organizator postoriti, v kolikor se turistični paketi podražijo?

Organizator mora o povišanju cene pod poprej omenjenimi pogoji kupca obvestiti na trajnem nosilcu podatkov. V obvestilu mora vključiti obrazložitev in izračun tega povišanja.

PREVERITE IZOBRAŽEVANJA, KI JIH ORGANIZIRAMO PRI NAS!

Ko turistični paketi podražijo je odstop od pogodbe za kupca (brez plačila odstopnine) omejen!

V kolikor povišanje cene presega 8 % dogovorjene cene, je potrošniku prepuščeno ali privoli v predlagano spremembo ali odstopi od pogodbe – brez plačila odstopnine.

Ostanite na tekočem: Prijavite se na e-novice

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja