Go to Top

Odstop od pogodbe – potrošniki, poznate svoje pravice?

Odstop od pogodbe – kdaj, zakaj, kako in kdo?

Odstop pogodbe je ena temeljnih pravic potrošnika. Od samega načina prodaje oziroma sklenitve pogodbe pa je odvisno kdaj in na kakšen način lahko potrošnik odstopi od pogodbe. Če je odstop od pogodbe pravočasen, potrošniku niti ni potrebno navajati razloga, zakaj odstopa od pogodbe. Kupec je v primeru odstopa, upravičen do povračila kupnine in v določenih primerih tudi stroškov dostave.

Informativni izračun plače

Zakaj odstopiti od pogodbe?

Potrebujete pravni nasvet? Pošljite povpraševanje!

Anja Gašperlin, univ. dipl. prav., DataAnja Gašperlin, univ. dipl. prav., Data

Za odstop od pogodbe se lahko potrošnik odloči iz raznovrstnih vzrokov. Morda je uvidel, da se je pri nakupu prenaglil, izdelka ne potrebuje, morda je predrag, kakorkoli, potrošnik prodajalcu ni dolžan povedati razloga, zakaj odstopa od pogodbe. To svobodo mu daje Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot).

Tudi če potrošnik vztraja pri svojem nakupu, pa mu prodajalec v roku ne izpolni obveznosti, tako da mu ne dostavi kupljenega blaga, lahko potrošnik odstopi od pogodbe, če prodajalec zavrne dostavo blaga in če je iz samega posla, torej naročila jasno, da je rok dostave bistvena sestavina.

 PRIJAVITE SE NA SEMINAR ZASLUŽI DENAR S SVOJIM HOBIJEM ALI IDEJO!

Odstop od pogodbe in pravice potrošnika

Odstop pogodbe, ki je pravočasen, daje potrošniku pravico do plačila kupnine. Ko govorimo o nakupu na daljavo – torej v primeru prodaje akviziterjev na domu, spletnih trgovinah, telefonskih prodajah itd. ima kupec na voljo 14 dni od prejema blaga za odstop od pogodbe. Četudi prodajalec na kupčevo obvestilo o odstopu od blaga ne reagira, je potrošnik dolžan prodajalcu vrniti kupljeno blago v roku 1 dni, od trenutka, ko je prodajalca obvestil, da odstopa od pogodbe.

pravno svetovanje

Večina ponudnikov za odstop od pogodbe uporablja vnaprej pripravljene obrazce. V takšnem primeru ste potrošniki dolžni izpolniti ta obrazec, sicer lahko prodajalca zgolj s pisnim obvestilom seznanite, da odstopate od pogodbe.

Registrirajte popoldanski sp za prodajo preko spleta

Za odstop od pogodbe ni razlike, ali ste kupnino že plačali v celoti, ali pa ste sklenili nakup na obroke, v vsakem primeru imate na voljo 2 tedna za odstop od pogodbe.

Želim se prijaviti na e-novice

Kdaj ni mogoče odstopiti od pogodbe?

Spodaj navajamo nekaj primerov kupoprodajnih pogodb, pri katerih ni mogoče odstopiti od pogodbe:

  • nakup računalniških programov, če je kupec že odprl varnostni pečat;
  • nakup koncertnih vstopnic;
  • nakup personaliziranega izdelka, izdelanega po meri;
  • nakup hitro pokvarljivega blaga;
  • dostava hrane in pijače na dom;
  • zavarovalne pogodbe, sklenjene za manj kot 1 mesec.

 

 

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja