Go to Top

Tuj študent lahko plačuje davke tudi v Sloveniji!

Tuj študent v Sloveniji

Tuj študent, ki študira v Sloveniji lahko opravlja tudi delo in prejema dohodke. V tem primeru so ti dohodki obdavčljivi v Sloveniji. Zato mora tuj študent preveriti svoje obveznosti še pred prvim izplačilom dohodka. Na obdavčitev vpliva status davčnega rezidentstva (rezident ali nerezident). Vpliv ima tudi morebitna pogodba med Slovenijo in državo rezidentstva o izogibanju dvojega obdavčevanja. Pred izplačilom praviloma tuj študent s študentskim servisom sklene dogovor. In sicer se dogovori, kako uveljavljati oprostitev ali znižanje akontacije dohodnine v Sloveniji.

Odprtje s.p. na DATA točki lahko opravite hitro in enostavno!

Rezident ali nerezident

Kot smo pisali že v nekaj naših prejšnjih člankih, je davčno rezidentstvo potrebno obravnavati ločeno od prijave bivališča. Namreč ne gre za avtomatični postopek. Fizična oseba, tuj študent, ki ne izpolnjuje niti enega od kriterijev določenih v 6. členu Zakona o dohodnini (Zdoh-2), ampak vsaj enega iz 7. člena Zdoh-2, se šteje za nerezidenta. Točno v 5. točki 7. člena Zdoh-2 je namreč določeno, da se šteje kot nerezident oseba, ki je prišla v Slovenijo izključno zaradi študija ali zdravljenja. Posledično so nerezidenti obdavčeni z dohodnino le za dohodke, ki jih dosegajo v Sloveniji. In ne po načelu svetovnega dohodka, kot to velja za rezidente. Ne glede na zapisano se seveda tuj študent lahko odloči, da postane davčni rezident Slovenije. In sicer, če se je tekom študija zanj spremenil tudi center življenjskih in ekonomskih interesov.

Opravite informativni izračun plače z našim kalkulatorjem!

računovodsko svetovanje

Preberite tudi – Kilometrina 2022, kaj je drugače?

Študentsko delo

Za študentsko delo se šteje začasno in občasno delo dijakov in študentov na podlagi napotnice pooblaščenega študentskega servisa ali agencije, ki opravlja dejavnost posredovanja del. Tuj študent lahko študentsko opravlja pod enakimi pogoji kot domači. Tovrstno delo se v davčnem smislu obravnava kot dohodek iz zaposlitve iz drugega pogodbenega razmerja. Posledično je tuj študent, nerezident, za ta dohodek obdavčen z dohodnino.

Letni dopust 2022 – kaj morate vedeti glede dopusta?

Uveljavljanje davčnih ugodnosti

Nerezident, tuj študent, iz države, s katero ima Slovenija podpisan dogovor o izogibanju dvojnega obdavčevanja, je praviloma deležen vseh davčnih ugodnosti, znižanj. Enako kot velja za domače študente, rezidente. Pri izračunu dohodka uveljavlja znižanje davčne osnove za višino olajšave, 3.500 evrov letno. To velja ob predpostavki, da posamezni dohodek ne presega 400 evrov (letni skupni dohodek pa ne preseže 3.500 evrov) ter ustreznemu statusu in starostni omejitvi. Da bi tuj študent dosegel oprostitev plačila akontacije dohodnine, mora izpolniti obrazec KIDO 4. Prav tako je treba priložiti potrdilo države davčnega rezidentstva.

Kakšne so razlike med s.p. in d.o.o.?

Tuj študent – KIDO obrazci

Kaj se zgodi ko FURS potrdi (izda odločbo) oz. odobri ugodnost? Študentski servis takrat ob izplačilu ne odtegne in ne plača dohodnine. Če se vseeno zgodi, da je tuj študent prejel izplačilo z odtegnjenim davkom, ta znesek ni izgubljen. Naknadno lahko tuj študent, nerezident, zahteva vračilo dohodnine. To stori na podlagi izpolnjenega obrazca KIDO 12. Ustrezen obrazec KIDO je potrebno predložiti pravočasno. To je pred vsakokratnim izplačilom dohodka iz študentskega dela. Kaj pa, ko dohodki študentskega dela presežejo skupni znesek 3.500 evrov letno (vsota bruto izplačil zmanjšana za 10 odstotkov normiranih stroškov in potencialnih dodatnih stroškov ter prispevke)? Potem se akontacija dohodnine plačuje v Sloveniji! V tem primeru študent dobi izplačilo zmanjšano za davčni odtegljaj v višini 25 odstotkov od davčne osnove. To velja tako za tuje kot domače študente.

Preberite tudi – Koliko znašajo prispevki za s.p. v letu 2022?

Primer izračuna dohodka iz naslova študentskega dela (v EUR)

Na primeru poglejmo dohodek, ki ga prejel tuj študent. Predpostavljamo da je njegov dohodek 1200 evrov bruto. Študenti lahko za informativni izračun uporabijo tudi naš kalkulator za študentsko delo. V kolikor imate tudi vi davčne dileme, se obrnite na naše davčne strokovnjake. Za termin plačljivega svetovanja se lahko dogovorite na 01/600-1530 ali na data@data.si.

bruto dohodek normirani stroški prispevki 15,5 % davčna osnova davčni odtegljaj 25% neto dohodek strošek delodajalca (brez DDV)
1.200,00 120,00 186,00 894,00 223,50* 790,50 1.604,88

*če se uveljavlja oprostitev, tega davka ni, zato bi tuj študent prejel višji neto

Ostanite na tekočem: prijavite se na naše e-novice!

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja