Go to Top

Tudi študent lahko odpre s. p., vendar ob tem izgubi študentske ugodnosti!

Ob novem študijskem letu se je študentom morda v mislih porodila tudi kakšna sveža ideja za posel, zato danes pišemo o tem, na kakšen način študent lahko odpre s. p. Če študent odpre s. p., ne izgubi statusa študenta, temveč ugodnosti, ki iz naslova statusa študenta izhajajo.

izobraževanje

Zasluži denar s svojim hobijem ali idejo

Briljantna zamisel? Nora ideja? Prav poseben hobi? Preverite, kako lahko tudi nekaj, kar se na prvi pogled zdi nadrealistično, preoblikujete v posel!

Več informacij

Študent pa ne more odpreti popoldanskega s. p., saj je predpostavka popoldanskega s. p. ta, da ste pri svojem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas. Več o razlikah med navadnim in popoldanskim s. p. si lahko preberete v Navadni ali popoldanski s. p.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Študent lahko odpre s. p., vendar ob tem izgubi študentske ugodnosti

študent lahko odpre s. p.Kljub temu pa se oseba, ki ima status študenta, lahko čisto normalno samozaposli. Vendar pa s statusom samozaposlene osebe, za katerega plačuje polne prispevke, izgubi vse ugodnosti, ki jih študentski status prinaša. To pomeni, da:

  • ni študentskih bonov in subvencioniranega prevoza,
  • ni dela prek napotnice (ker izda račun),
  • ni vzdrževan družinski član,
  • ni bivanja v domu.

V kolikor pa ima študent štipendijo, mora biti pozoren na dejstvo, ali ima v pogodbi o štipendiranju klavzulo, da ne sme opravljati podjetniške dejavnosti.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Ali študent lahko odpre s. p.? Seveda, vendar ob tem izgubi študentske ugodnosti!

Klikni in deli

Strošek študenta, ki odpre s. p.

V kolikor študent ali dijak registrira s. p., mora plačevati za socialno zavarovanje polne prispevke v višini 341,20 evra mesečno. Kljub temu mu v primeru, da prvič odpira s. p. (velja torej le ob prvem vpisu v poslovni register) pripada polovično plačevanje prispevkov za PIZ prvo leto, ti prispevki pa bodo drugo leto poslovanja nižji za 30 odstotkov. Več o tem si lahko preberete v Če v roku dveh let prehajate med oblikami samozaposlitve, vam olajšava plačevanja prispevkov vseeno pripada!

Poleg tega mora študent, ki ima odprt s. p., voditi tudi računovodstvo (cena je odvisna od tega, ali ima enostavno ali dvostavno knjigovodstvo) ter strošek vodenja transakcijskega računa na banki. Ste vedeli, da ima s. p. lahko tudi le en transakcijski račun?

Študent pa lahko priglasi tudi osebno dopolnilno delo.

Prijava na brezplačno izobraževanje

Preverite še možnosti kratkotrajnega dela:

Več si lahko preberete tudi v:

Potrebujete nasvet podjetniškega strokovnjaka? Nikar ne oklevajte in skupaj z njim poiščite rešitev! Svoj individualni termin si lahko zagotovite na data@data.si oziroma na 01 600 1530, več o prednostih in slabostih samozaposlitve pa lahko preverite tudi na brezplačnem seminarju!

Prijava na brezplačno izobraževanje

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja